RfP

I když festival Rock for People každoročně přiváží to nejlepší z česko-slovenské scény, přednost dostávají projekty, které mají možnost slyšet a vidět výhradně návštěvníci této tradiční letní akce. Nemusí jít nutně o výlučný program; dramaturg Petr Fořt se pro návštěvníky Rock for People snaží získávat „outdoorové“ verze halových koncertů, prodlužuje turné některých kapel o zastávku v Hradci Králové nebo vyzývá k netradičním spojením. Platí to bezezbytku i o letošním ročníku, který proběhne od 2. do 5. července ve Festivalparku.

Na Rock For People tak odehraje první z nemnohých letních vystoupení legendární Pražský výběr – a půjde o první vystoupení na festivalu po osmi letech. Možnost uvidět kapelu Kryštof s novým programem budou mít v Hradci i ti, kteří si nestihli koupit vstupenky na aktuální, beznadějně vyprodané turné po desetitisícových halách. Please The Trees, jedna z nejaktivnějších českých kapel (reprezentuje také RfP v rámci projektu CEETEP), se představí v unikátním projektu se sborem seniorek Elpida. Za pozornost stojí, že celkový věk tohoto 20-členného tělesa je 1500 let…

Zcela speciální projekt přiveze na letošní RfP písničkář Xindl X – jeho kapelu posílí čtrnáctičlenná dechová sekce Orchestru Karla Vlacha. „Vždy jsem byl fanda coververzí a speciálních koncertů, na nichž kapely obléknou své písně do úplně nových kabátů. Je pravda, že nacvičovat víc než hodinový koncert ve dvaceti lidech pro jedno jediné vystoupení, je tak trochu extrém. Ale věřím, že se to vyplatí a že nabídneme fanouškům extra zážitek, na který jen tak nezapomenou,“ říká k tomu Xindl X, jehož chystaný projekt má v programu RfP výmluvné označení Xindl XXL…

Kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami slíbili pořadatelé festivalu Rock for People pro jeho nadcházející 19. ročník. K již zveřejněným Queens Of The Stone Age, Klaxons, Papa Roach či The Parov Stelar Band přibudou záhy další. Po loňské nepřízni přírodních živlů budou přichystány četné novinky v oblasti bezpečnosti – jedna ze dvou hlavních scén bude například umístěna v obřím stanu. Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.

Xindl X
Vlastním jménem Ondřej Ládek, je jedním z nejoriginálnějších autorů a interpretů současné české písně. Po vítězství v soutěži Česko hledá písničku a debutovém albu Návod ke čtení manuálu, za které získal nominaci na cenu České hudební akademie, se jeho zajímavý styl míchající hiphop s folkem blues, ale i jazzovými prvky definitivně zabydlel na výsluní divácké a posluchačské přízně. Pracuje také jako scenárista (film Restart, seriál Comeback).
Speciální program na RFP, uváděný pracovně jako Xindl XXL, s účastí dechové sekce Orchestru Karla Vlacha představí všechny Xindlovy singly v podobě, v jaké je ještě nikdo neslyšel. Na fanoušky čekají osvědčené hity jako Anděl, Štědrý večer nastal, Chemie, Láska v housce, Nejlepší Kuchař nebo Zlato ve zcela nových aranžích, ale dojde i na nové písně, dosud na pódiu nehrané. Autorem aranží pro big band jsou Jan Lstibůrek (Toxique, Kapela Tomáše Kluse, Orchestr Karla Vlacha) a kapelník Xindlovy kapely Dalibor Cidlinský Jr., který kromě Xindlových nahrávek produkoval například desky Jaromíra Nohavici, Daniela Landy či Tomáše Kluse.

Please The Trees & Elpida
Před dvěma lety se skupina Please The Trees (jenž mimo jiné četné aktivity zastupuje RfP v programu výměny talentovaných interpretů CEETEP – Central and East European Talent Exchange Program) spojila s pěveckým sborem seniorů Elpida a v této netradiční sestavě vystoupila v českých i moravských klubech a v létě 2012 také na velkých pódiích letních festivalů. Plánovanou premiéru na loňském RfP však zhatila nepřízeň počasí. Kromě písní z repertoáru Please The Trees uslyšíme také písně původní, které Václav Havelka složil výhradně pro tento společný projekt. Dvě původní Havelkovy písně jsou v češtině, což zvýrazňuje unikátnost projektu – jak v Please The Trees tak i pod sólovým pseudonymem selFbrush zpívá totiž výhradně anglicky. Václav Havelka byl od samého počátku tváří kampaně za pozitivní vnímání stáří, kterou obecně prospěšná společnost Elpida realizuje. Pokud tedy chcete slyšet Please The Trees, jak zpívají česky a ještě navíc v doprovodu dvacetičlenného sboru vokalistek, kterým je dohromady víc než 1500 let, nenechte si letošní RfP ujít!

Kryštof
Prověřená stálice české rockové a popové scény zaujala novým albem Inzerát a její živé koncerty patří k nejlepším u nás, o čemž jistě svědčí i vyprodané únorové turné. Kapela si dá záležet, aby ani na hradeckém letišti nezůstala své pověsti nic dlužna a nabídne stejně nabitý program i těm, kteří se v zimě do beznadějně vyprodaných hal nedostali.

Pražský výběr
Legendární skupina vystoupí na Rock for People v původní sestavě z dob své největší slávy se zpěvákem a klávesistou Michaelem Kocábem, kytaristou Michalem Pavlíčkem, baskytaristou Vilémem Čokem a dvěma bubeníky Klaudiem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem. Na prvním koncertě Výběru v letní sezóně se můžeme těšit na skladby z jejich neslavnějších alb Straka v hrsti a Výběr, a to vše v původních aranžích. Za zmínku stojí i historická reminiscence: návštěvníci RFP mohli již jednou v historii festivalu jejich vystoupení shlédnout a to v roce 2005, tehdy ještě v Českém Brodě… Poté kapela odehrála ještě sedm vystoupení a rozpadla se, takže v Hradci to bude další premiéra.