RfP

Na středoevropskou kotlinku věru nebývalá energie, smršť kytarových riffů, dubu, reggae a rapu i rockové přímočarosti s názvuky balkánského folklóru – to vše po roce a půl opět napění krev českého publika na koncertní šňůře bosenské kapely Dubioza Kolektiv. Turné je také vlastně řadou warm-up parties pro letní festival Rock for People, kde tato bosenská parta rovněž vystoupí. Koncem dubna tedy v pražském Paláci Akropolis i v Divadle Pod lampou v Plzni, stejně jako na Flédě v Brně a v ostravské Rock And Roll Garage zazní nejen prověřený repertoár z minula, ale bezesporu i materiál z nového alba, na kterém kapela pracuje v těchto dnech.

Dubioza Kolektiv má na kontě šest alb, z nichž zejména Firma Illegal z roku 2008, reflektující všudypřítomnou balkánskou korupci i následující nahrávka 5 do 12 burcující mladé Bosňany z letargie, kapele vytvořily pevné renomé a širokou základnu věrných fandů v Evropě i mimo ni. Poslední album Wild Wild East vyšlo v USA, s anglickými texty a na svém labelu ho vydal nikdo jiný než Bill Gould, basista Faith No More. Jejich koncerty jsou pověstné neuvěřitelnou energií a vzájemnou komunikací s obecenstvem, za jakou by se nemuseli hanbit ani Manu Chao či Eugen Hütz a jeho Gogol Bordello.

„Miniturné Dubiozy bereme jako spanilou jízdu za našimi fanoušky. Co koncert, to večírek Rock for People s festivalovou atmosférou, výzdobou a samozřejmě hudbou. Podobné projekty, kdy se potkáváme se stovkami věrných i nových návštěvníků našeho festivalu, chceme dále rozvíjet a hledat nové formáty,“ vysvětluje Michal Thomes, ředitel Rock for People.

Rock for People na nadcházejícím 19. ročníku (2. – 5. 7. v Hradci Králové) nabídne kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Dosud byly potvrzeny kapely Queens of the Stone Age (US), The Parov Stelar Band (AT), Billy Talent (CA), Gogol Bordello (US), Klaxons (UK) nebo Papa Roach (US) a právě Dubioza Kolektiv.

V prodeji jsou stále vstupenky v ceně 1 400 Kč (po registraci za 1 300 Kč). Poté cena stoupne na 1 550, resp. 1 450 korun.
Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.

I pokud by byly vyprávěnky některých navoněných, vystajlovaných a zlatými řetězy ověšených gangsta rapperů o těžkém životě v amerických slumech a válkách pouličních gangů reálné, jsou jen odvarem toho, čím prošli se svými vrstevníky a rodinami členové bosenské kapely Dubioza Kolektiv. Dlouhé štreky pro vodu a základní potraviny pod palbou ostřelovačů nebo zaminovanou krajinou, neustálá obava o život svůj i blízkých…

I ve válečném čase se snažili udržet život kulturní komunity, ve sklepech pořádali výstavy a koncerty. Nepřenosná zkušenost válečného běsu dává jejich poselství o potřebě porozumění, tolerance a nekompromisní kritice nespravedlnosti, národnostní nesnášenlivosti a korupce neochvějný punc autenticity. Kapela se na Balkáně stala respektovaným bojovníkem za demokracii a spravedlnost, burcující z letargie, k níž má tamní mládež pochopitelnou tendenci: ekonomická situace, míra korupce a to, čemu se říká vzletně kvalita demokracie, jsou v Bosně i u jejích sousedů dosti problematické i v současnosti.

Zmíněná angažovanost Dubiozy jde ruku v ruce s muzikantskou originalitou a nasazením. Toto spojení uvěřitelné jednoty životního postoje a spontánního umění předat pozitivní poselství s obrovskou energií vybudovalo kapele fanouškovské zázemí po celém světě. Před nedávnem sklidila kapela velký úspěch i na Nové Kaledonii v Melanésii. Stejně vřelého přijetí se Dubioza Kolektiv snad dočká nejen na dubnovém turné po zdejších městech, ale i v červenci na Rock for People.

Kapelu založili roku 2003 a od počátku jí vedou zpěváci a rappeři Adis Zvekić a Almir Hasanbegović ze Zenici a DJ a klávesista Brano Jakubović a baskytarista Vedran Mujagić ze Sarajeva. Později se přidali Armin Bušatlić s kytarou a bubeník Senad Šuta, mistr zvuku Dragan Jakubović, a v roce 2011 také saxofonista Mario Ševarac.

Úterý 23. 4.     Praha – Palác Akropolis                   vstupné 220/270 Kč
Středa 24. 4.    Plzeň – Pod lampou                           vstupné 170/200 Kč
Čtvrtek 25. 4.  Brno – Fléda                                         vstupné 220/270 Kč
Pátek 26. 4.      Ostrava – Rock´n´Roll Garage     vstupné 200/250 Kč