RfP

Po stejném „tahounu“ jako pořadatelé Rock Am Ring / Rock Im Park sáhli letos i promotéři Rock for People. A mohou tak s oprávněnou hrdostí ohlásit druhého z letošních headlinerů – kalifornskou rockovou kapelu THIRTY SECONDS TO MARS. Vedle již potvrzených Queens Of The Stone Age jde o další formaci, která na letošní rok ohlásila nové a miliony fanoušků po celém světě vyhlížené studiové album. V případě tria vedeného Jaredem Leto jsou očekávání na místě: poslední deska Thirty Seconds To Mars z roku 2009 s názvem This Is War byla nejen komerčně velmi úspěšná, ale pro mnohé kanonizovala obsah i formu rockové hudby 21. století.

„Čtyři roky od poslední desky, velmi slibné ohlasy na nový singl, výborná kondice a věhlas kapely, která se chce dle všeho stát hvězdou letošní festivalové sezony v Evropě – co více si přát?,“ říká na adresu Thirty Seconds To Mars Michal Thomes, ředitel Rock for People. Chuť tohoto festivalu, který se ve Festivalparku v Hradci Králové uskuteční mezi 2. až 5. červencem, ovšem roste s jídlem: a proto lze fanoušky navnadit i na vystoupení dubstepových či rockstepových MODESTEP. Této britské čtveřici, která před několika dny omámila narvaný pražský klub Roxy, se podařilo neodolatelně spojit dva do značné míry opačné póly současné hudby – rock a elektroniku. Podobně, jako kdysi The Prodigy nebo Pendulum.

Do Hradce Králové míří rovněž dva hudební pozdravy ze Švédska. Garážmistři ROYAL REPUBLIC z Malmö razí praxi přímočarého soundu s prvky punku a rock and rollu. Ano, v jejich produkci lze vystopovat vliv populárních The Hives, avšak cítíme v něm méně retra a více originálního přístupu. Mimochodem – pražská premiéra Royal Republic na strahovské 007 nadchla, stejně jako repete v Lucerna Music Baru. V Hradci to bude výživné pro fans z celé republiky, vzkazují tito sympatičtí Švédové ze svého aktuálního turné.

To indie-folk-rockoví FRISKA VILJOR (zrozeni 2005 ve Stockholmu) si na Rock for People odbudou svůj tuzemský debut. A jsou typickou ukázkou toho, jak lze zúročit titěrnou práci na svém promotion: po předloňském a loňském harcování po showcasových přehlídkách a festiválcích se letos tito usměvaví hippíci propracovali do popředí line-upu festivalů jako Hurricane … anebo Rock for People! Doporučení? Už třeba n