RfP

Up In The Air je jméno nejnovějšího singlu z připravovaného alba americké kapely Thirty Seconds To Mars – dalšího potvrzeného headlinera letošního Rock for People. A těžko si tahle parta mohla vymyslet lepší způsob, jak písničku představit: první výlisek CD přidali k více 550 kilogramům vědeckého a technického materiálu a tuně potravin, které v pátek 1. března vzlétly na palubě kosmické zásobovací lodi Dragon k Mezinárodní kosmické stanici ISS.

Kapela na Floridě sledovala start nosné rakety Falcon 9 z mysu Canaveral a chystá se navštívit velící centrálu v Houstonu, aby si na dálku popovídali 18. března z Tomem Mashburnem, jedním z astronautů na palubě ISS. Tato beseda, (nebo chcete-li Q&A) bude přenášena živě online, detaily budou dostupné zakrátko na www.thirtysecondstomars.com. Ten samý den bude píseň Up In The Air představena a následující den 19. března bude uvedena na trh. Singl, který bude vlastně pokřtěn ve vesmíru, avizuje čtvrtou studiovou desku skupiny, která vyjde ještě v letošním roce.

Jedna z nejzajímavějších a nejpopulárnějších kapel z rockově úrodné Kalifornie vznikla původně jako rodinný projekt bratří Letových v roce 1998. Jared Leto, frontman skupiny, zpívá a hraje na kytaru, prošel několika uměleckými školami a je také známý coby hollywoodský herec. Jeho starší bratr Shannon, bubeník kapely, se na filmovém plátně objevuje čas od času také a je také fotograf. Třetím členem „Marsů“ je původem bosenský Chorvat Tomislav Miličević, kytarista, varhaník a houslista.

Mezi headlinery letošního RfP se tak řadí kapela, jež prodala již přes 3,5 milionů kusů alb, jejíž videa posbírala řadu ocenění (MTV Video Music Award, Fuse Award, Kerrang! Award) a kterým Youtube napočítalo již přes 300 milionů zhlédnutí. K více než pěti stovkám koncertů (namátkou z největších festivalů Lollapalooza v USA, Pinkpop v Holandsku, Download v UK, Rock am Ring v Německu či japonský Summer Sonic) přidá letos i Hradec Králové!