RfP

Výběr a koncentrace českých, případně i slovenských kapel je pro řadu fanoušků rozhodujícím kritériem pro výběr letního festivalu. I proto se vedení jednoho z těch nejtradičnějších, Rock for People, rozhodlo domácí scéně vyčlenit celý jeden den. Konkrétně půjde o závěrečný pátek 5. července, který nabídne vedle prověřených jmen i několik speciálních projektů – výhradně pro návštěvníky RfP. „Festivalu na festivalu“ dominují Kabáti, kteří právě jen ve Festivalparku v Hradci Králové zopakují svůj speciální set s Big Bandem z jarního (a do posledního místa vyprodaného) turné. Přijede rovněž Tomáš Klus, který opanoval většinu letošních hudebních cen a anket.

„Víme, pro kolik lidí je festival jedinou šancí za rok potkat se naživo se svými oblíbenými domácími hudebními projekty. Proto jsme se rozhodli největší tuzemská jména soustředit do jednoho dne,“ konstatuje Petr Fořt, dramaturg Rock for People. Má to dvojí efekt: návštěvníky, kteří na Rock for People jezdí výhradně kvůli progresivním zahraničním interpretům, čekají tři festivalové dny opřené přesně o tyto kapely. Doslova bezprecedentně výhodné vstupné na poslední den (390 Kč) naopak může přilákat tisíce nových fanoušků právě projekty jako Kabát & Big Band, Kryštof, Tomáš Klus, Pražský výběr, Horkýže Slíže (ti mimochodem jako na jediném českém festivalu) nebo UDG.

I mimo pátek 5. července se v programu letošní Rock for People hemží speciálními projekty, hudebními premiérami i derniérami. Platí to například pro skupinu Kryštof, která pouze na RfP připomene své veleúspěšné únorové turné po velkých halách, včetně projekcí a další produkce. Anebo Xindla X, jenž se díky Orchestru Karla Vlacha jen v Hradci Králové rozšíří na Xindla XXL, či Filharmonie Hradec Králové s produkcí věnovanou Beatles…

Z nově potvrzených jmen se poslední festivalový den představí ve výlučné kooperaci například Mandrage a A Banquet, což slibuje nevšední zážitek. Obdobně jako nesmělé námluvy mezi crossoverovými Cocotte Minute a Heidi Janků – zpěvačkou s hlasem stejně drsným, jako byl začátek její kariéry. Opominout nelze ani fúzi tradičního 2-tone ska v podání The Chancers a svižného rockabilly v podání veteránů této žánrové scény Gangnails.

Rock for People na nadcházejícím 19. ročníku nabídne kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Dosud byly potvrzeny kapely Thirty Seconds To Mars (US), Queens of the Stone Age (US), The Parov Stelar Band (AT), Foals (UK), Billy Talent (CA), Gogol Bordello (US), Klaxons (UK), Modestep (UK), Papa Roach (US) či A Day To Remember (US).

Aktuálně jsou v prodeji vstupenky za 1 550 Kč, respektive po registraci za 1 450 korun.
Vstupenky na poslední den 5. 7. za neuvěřitelných 390 korun budou v předprodeji v průběhu května.
Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.

KABÁT & BIG BAND
Spolu s naším klasikem si můžeme říci: Kabát můžete milovat, nebo nenávidět, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. Tahle stálice české hudební scény má klasický, ale dobře vymyšlený střih a fortelné skvěle padnoucí zpracování, nemačká se a ani není obnošená. Kabát nepodléhá módním výstřelkům, je to kvalitně ušitý svrchník a žádný pláštík povlávající ve větru.
Konec metafor a alegorií! Na letošní turné si Kabát zkrátka přizval big band, se kterým nacvičil část svého repertoáru. Kapela na koncepci tvrdě pracovala, a nakonec vybrala pro společné hraní jen ty skladby, které si s big bandovým zvukem dobře rozumí. Celé turné slaví velký úspěch a vyprodané haly jsou toho důkazem. Rock for People bude jediným festivalem letošní sezóny, kde svůj bigbandový projekt Kabát předvede.
Fanoušci na RfP si tak exkluzivně užijí škálu všech možných nadupaných hitů kapely, jak v klasickém rockovém střihu, kterému dosud nespadl řetěz, tak s posilou dechového bandu.

TOMÁŠ KLUS
Tomáš Klus, písničkář, který prolomil desítky let trvající hegemonii Karla Gotta v anketě Zlatý slavík, se nemusí bát, že by jeho účast na festivalu nějak pobouřila pravověrné rockery. Jeho písničky, které kladou důraz na jednotu kvalitní hudby a slova, si získaly natolik široké spektrum posluchačů, že v současné době tento interpret nemá co do popularity konkurenci. Původně výborný atlet, reprezentant v trojboji a zlatý medailista z dorosteneckého mistrovství Evropy z roku 2002 dokázal, že kvalitní hudba a fungující umělecké a textové sdělení nemusí nutně vyrůstat jen z podhoubí alternativních subkultur, kaváren a klubů.
Tomáš Klus se pohybuje volně mezi hudebními žánry a nově navazuje na stálou pevnou tradici českých písničkářů, jak ji před ním vytvořili nejen členové sdružení Šafrán nebo Jaromír Nohavica, ale také řada dalších folkařů, rockeři Vladimír Mišík nebo Michal Prokop, univerzální skladatel, hudebník a zpěvák Petr Skoumal a ještě před nimi Jiří Suchý, V+W nebo i Karel Hašler. K jeho oblibě přispívá jistě také to, že je úspěšným hercem (studia na DAMU dokončil v roce 2012). Dlouhodobě spolupracuje zájmena s kytaristou Jiřím Kučerovským a dalšími hudebníky.
Jeho Cílová skupina (jak si vtipně říká jeho nevelký doprovodný ansámbl) na pódiu, stejně jako nepoměrně větší cílová skupina jeho posluchačů pod ním jistě vytvoří na Rock for People skvělou atmosféru a neopakovatelný zážitek.

HORKÝŽE SLÍŽE
Asi jen málokdo z těch, kteří se chystají na letošní RfP, nezaregistroval spanilou jarní jízdu Slížů napříč Českem a Slovenskem. Tou nadále našlápnutá partička nitranských chalanů slaví dvacetiletí na hudební scéně našich spřátelených národů. Symbolická zelená dodávka, která vévodí technicky dokonalé scéně, kapelu vozí od jedné vyprodané štace ke druhé, koncerty srší energií a skvělou atmosférou a turné aspiruje na jednu z neúspěšnějších akcí letošního roku.
Fakt, že Horkýže Slíže jsou dlouhodobě spojeni s pořadateli Rock for People pupeční šňůrou přátelství a profesionální spolupráce je znám, a proto nikoho asi nepřekvapí, že jedinou festivalovou zastávkou, kde se Horkýže Slíže zastaví s plnou parádou a kompletním jevištním parkem, bude právě Hradec Králové.
Průřez dvaceti lety práce téhle recesistické hardcore-punkové partičky tak bude jistě pěkným dárkem pro obě strany: pohled na kotel RfP z pódia je moment, na nějž žádný interpret nezapomene, a možnost vidět letošní slížovskou show na velké scéně v královéhradeckém Festivalparku bude zase milým dárkem těm, kteří se třeba na vyprodané koncerty nedostali, i těm, kteří si prima atmosféru s kapelou rádi připomenou znovu.

MANDRAGE & A BANQUET
letošní Rock for People letos přinese i několik zajímavých, leckdy nečekaných spojení. Společný set kapel Mandrage a A Banquet vznikl během společného podzimního turné, kde A Banquet předskakovali svým služebně o něco starším kolegům na turné k jejich novému albu Moje krevní skupina. Byli partnerem více než zdatným. A vzhledem k tomu, že obě kapely dobře ví, že RfP má rád na svých pódiích neotřelá setkání a neoposlouchané projekty, bylo rozhodnutí zahrát si dohromady nasnadě.
Mandrage existují od roku 2001, první demo vydali v roce 2004 a zhruba od roku 2007 si kapela rozšiřuje fanouškovskou základnu, pilotní singl Hledá se žena z roku 2009 byl hitem na několika rádiích. Skupina v roce 2010 vyhrála kategorii Rock na Hudebních cenách Óčka o rok a něco později píseň Šrouby a matice z alba Moje krevní skupina pokosila četné hitparády.
A Banquet se pyšní neoficiálním titulem jedné z nejnadanějších a také nejpracovitějších mladých kapel u nás. Jsou zakladateli vlastního žánru Futu-Roll, jenž je dle jejich slov mix 80s synthpopu, 90s altrocku, grunge a současných elektro žánrů. V dubnu 2012 skupina vydala debutovou desku Breath. Neponechala nic náhodě a nahrávala ji z části v Chicagu s legendárním prudcentem Stevem Albinim (Nirvana, Pixies) a z části v Praze s u nás obdobně váženým Borisem Carloffem (Kryštof, Sunshine).

COCOTTE MINUTE & HEIDI JANKŮ
Tahle zdánlivě ztřeštěná kombinace vznikla v talkshow 7 pádů Honzy Dědka, které bylo startovním blokem jarního turné české crossoverové legendy. K tomuto spojení říká frontman Zeller: “ Kdo by nevyužil příležitosti vytvořit zdánlivě absolutně nesourodý crossover a zazpívat si s Heidi Janků duet na hudbu Cocotte Minute? Navíc nás mile překvapila. Ukázala, že má smysl pro černý humor a z nabídnutých skladeb si vybrala Holka mojí holky.”
Nuže, je třeba dodat, že tento nápad se ukázal jako velmi nosný a stále šarmantní a energická Heidi Janků nakonec podle některých jízlivějších svědků vydařeného vystoupení vedle Zellera vypadala jako mladší sestra popichující usedlejšího staršího bráchu, aby se více odvázal. Leč nedejme na ironické poznámky, a těšme se, že tohle propojení bude fungovat stejně jako před časem v Akropoli a posléze v Lucerna Music Baru.
Cocotte Minute, řazení ke crossoveru a také někdy k nu-metalu, jsou nepřehlédnutelným zjevem české rockové scény již od svých začátků v roce 2002. Charakteristickými rysy jejich projevu je syrový sound a specifický projev frontmana Zellera.
Heidi Janků se na hudební scéně pohybuje již od konce sedmdesátých let 20. století. A přestože její hudební kariéra je svázána s víceméně rockovým a popovým mainstreamem, produkovaným jejím dlouholetým životním a pracovním partnerem Ivo Pavlíkem, její pohnutý životní osud zejména v dětství a raném mládí by vystačil několika ostrým rockerkám.
Možná tady tkví kořeny toho, že si zpěvačka (která má ve svých padesáti stále energie i sex-appealu na rozdávání) s ostrými hochy z Cocotte Minute padla do noty a můžeme se těšit na vydařený a neobvyklý zážitek na pódiu v hradeckém Festivalparku.

CHANCERS & GANGNAILS
Skvělý drive, energie přeskakující z pódia do publika a zpět, velká fanouškovská základna jak doma, tak za hranicemi a v neposlední řadě kamarádství a množství společně odehraných koncertů – to všechno spojuje dvě kapely, které se rozhodly představit se společně na pódiu Rock for People. Můžeme se tedy společně těšit na jiskřivou a výbušnou směs ska, 2tone, rockabilly a punku, která nenechá zcela jistě žádnou nohu a ruku v auditoriu v klidu.
The Chancers jsou legendou ska a 2tone u nás, vždyť jejich první koncert (který měl paradoxně být i posledním) se odehrál již v roce 1998. Naštěstí se však partička kolem excentrického britského frontmana Simona Ruffskanka udržela a rozjela se ke svižné kariéře. A tak má po letech za sebou 7 úspěšných alb a řada kompilací, včetně prestižní k 30 letů legendárních Madness. Odehrála stovky koncertů a řadu turné, včetně vystoupení na největším východoevropském hudebním festivalu Sziget v Maďarsku, kde Chancers v hlavním čase na jednom z hlavních pódií roztancovali několikatisícový dav. Fanouškovské zázemí a respektovaná pozice v širší komunitě příznivců stylu jsou tak nepochybné.
To samo můžeme říci i o Gangnails, vynikající kapele mixující ostré rockabilly s punkem tak, že jejich energický projev se sebevědomým zpěvákem a po všech stránkách skvělým kontrabasistou se stal fenoménem, překračujícím zdaleka hranice české kotlinky.