RfP

“…Like Clockwork” – to je název dlouho očekávaného alba kapely Queens Of The Stone Age, jednoho z headlinerů letošního RfP. Novinka vyjde na den přesně měsíc před tím, než se kapela objeví na pódiu v hradeckém Festivalparku. Je jisté, že kapela s novým bubeníkem Jonem Theodorem (ex The Mars Volta) bude patřit k vrcholům letošního festivalu. To samé platí v hudební sezoně i pro nahrávku “…Like Clockwork”, na níž se objevuje řada hostů nejen ze stálého okruhu spolupracovníků leadera Joshe Hommea jako bývalí členové Mark Lanegan nebo Nick Oliveri, bubeník Dave Grohl, Trent Reznor nebo frontman Scissor Sisters Jake Shears. Mnohé překvapí ale i aktivní účast Sira Eltona Johna. Přestože tahle parta pozoruhodných hostí nebude s kapelou cestovat, lze se 4. července (mimochodem na Den americké nezávislosti) na co těšit.

Rock for People na nadcházejícím 19. ročníku nabídne kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Potvrzeny jsou kapely Thirty Seconds To Mars (US), Queens of the Stone Age (US), The Parov Stelar Band (AT), Bloc Party (UK), Foals (UK), Billy Talent (CA), Gogol Bordello (US), Klaxons (UK), Modestep (UK), Papa Roach (US) či A Day To Remember (US).

Aktuálně jsou v prodeji vstupenky za 1 550 Kč, respektive po registraci za 1 450 korun.
Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.

“Like Clockwork” je v angličtině termín, používaný pro něco co, je snadné, plynulé, má hladký průběh. Nahrávání alba s tímto jménem probíhalo ale zcela jinak. Josh Homme k tomu říká: „Ten název pojmenovává situaci, která za celou dobu nahrávání ani jednou nenastala… Byl to hektický rok plný osobních vzestupů a pádů.”

Přesto se Homme a jeho současní spoluhráči Troy Van Leeuwen, Michael Shuman a Dean Fertita, z počátku s bubeníkem Joeyem Castillem, kterého po odchodu uprostřed nahrávání vystřídal na bubenické židli Dave Grohl, dali do práce. Homme dodává: „Jsem ten typ, který si prostě odplivne a řekne: “tak a jdeme na to”. Vždycky hraju o tom, jak se vysekávám z malérů a jakkoli je to nepohodlné, je to směr, kterým jsem se rozhodl vydat. Nesnažím se něčeho dosáhnout, je to dokument o všem, co se dělo v poslední době, v dobrém i zlém. Jeden den vám odejde bubeník, se kterým hrajete deset let, druhý den ráno zaklepe na dveře studia Elton John…”

Hostování popového velikána na albu QOTSA mimochodem vzniklo bez jakékoli produkčně marketingové strategické úvahy a naprosto spontánně. Elton John si před časem oblíbil nedávný “boční” projekt Joshe Hommea, Davea Grohla a Johna Paula Jonese “Them Crooked Vultures”. Jeho šofér poznamenal, že jestli se mu tohle líbí, měl by si určitě poslechnout i Queen Of The Stone Age. A hned mu je pustil cestou v pronajatém autě.

Z řidiče se vyklubal Hommeho spolubydlící ze studií, na poznámkový bloček na přístrojové desce načmáral Joshovo soukromé číslo a předal je britskému šlechtici. Když zazvonil Hommeho mobil a představil se volající, myslel si nejdřív, že si z něj zase jeden z vypečených kamarádů dělá legraci. Nedělal. A pracovitý a energický Sir Elton stačil během jednoho dne natočit duet s legendárním Engelbertem Humperdinckem i piano s více než o tři dekády mladšími QOTSA. Později se do Hommeho domácího studia vrátil dotočit zpěv v písničce “Fairweather Friends”.

Nicméně stále platí to nejdůležitější: Bez ohledu na slavné hosty na albu jsou Queens of the Stone Age stále především vynikající živou kapelou, nový bubeník Jon Theodore do sestavy perfektně zapadl, jejich první živé vystoupení na festivalu Lollapalooza v Brazílii (stejně jako všechny následující) sklidilo velký úspěch…

A návštěvníci Rock for People se již nyní mohou těšit na excelentní hudební zážitek!