26. a 27. července se v Tachově „konal“ Nakonec fest. Vstup byl v podstatě za pár korun, kapely se stylem od sebe přece jenom trochu lišily, takže by si na své přišel každý a je prázdninový víkend, tak proč si nevyrazit na menší festival. V pátek tam naší partu nic nelákalo a tak jsme vyrazily (parta holek ze všech koutů republiky-Praha, Hořovice, Plzeň a Ostrava!) až v sobotu na naši oblíbenou kapelu. Chtěly jsme tam stanovat přes noc, ale nikde ani písmeno o tom, že by byla možnost stanování natož něčeho, jako je stanové městečko.

Je to dvoudenní festival, tak trochu nechápu, proč zrovna tahle možnost chyběla. Ale i tak jsme vyjely s tím, že ráno pojedeme první vlakem domů. Musely jsme ovšem překonat 3 hodiny trávené v přeplněném vlaku, kde nebyla možnost si sednout (a to nezmiňuji ta zpoždění), nesnesitelné vedro a v neposlední řadě hledání areálu v Tachově, protože jsme po cestě nenašly jedinou šipku či ukazatel. Vše jsme ale překonaly a areál našly. Ale pak? Pak nás čekalo velice „příjemné“ překvapení. U vstupu nám bylo řečeno „Festival se ruší, jdete si koupit 10 piv a jděte domů“. Nic víc, nic míň. Myslely jsme, že jde o blbý žert, ale vyvedli nás z omylu. Nedalo mi to a slušně se zeptala na důvod ukončení festivalu a přilítla mi odpověď něco na způsob „Nebudu to říkat, někdo by se styděl“ (zřejmě Václav Vrba, organizátor akce – pozn. redakce). O chvíli později jsme se podívaly na událost na Facebooku a minutu před tím, než jsme došly pořadatel napsal status, že událost se ruší. Někdo, kdo neměl na facebooku „zúčastním se“, o zrušení festivalu neměl nejmenší páru. A to nemluvím o tom, že je pořadatel dost vulgární na Facebooku a neovládá příliš gramatiku. Stály jsme tam zhruba 5 minut, bylo tam zatraceně málo lidí (a podle mého se to zrušilo právě kvůli tomu) a areál byl taky dost malý. Pak jsme si našly první spoj domů a hurá zpátky do vyhřátého vlaku. Dobře, chápu že přišlo málo lidí a prostě nezbylo nic jiného, než to zrušit. Ale ten přístup?

Abych nezapomněla. V týdnu se rozpadla kapela Segment a zrušila všechny své koncerty (včetně nakonec festu), ale festival o tom nezmínil ani čárku. A spojit se s pořadatelem skrz akreditace bylo také dosti nemožné, což je myslím chyba spíš pro ně, než pro fotografy.
Snad už jen, myslím, že do Tachova už se dlouho ani jedna z nás nepodívá!

Aneta Šindelářová