JVS GROUP pořádá dne 9. 2. 2014 v O2 Aréně Praha jediné exkluzivní vystoupení autora těch nejznámějších filmových melodií Ennio Morriconeho.

Melodie foukací harmoniky z filmu Tenkrát na západě vyvolává mrazení v zádech ještě dnes. Za tímhle pocitem stojí pětaosmdesátiletý Ital Ennio Morricone, jemuž se klaní největší hvězdy Hollywoodu i špičky evropské kinematografie.

Ennio Morricone se narodil v Římě a Itálii zůstal celý život věrný. Studoval na konzervatoři skladbu, sborovou hudbu a dirigování pěveckých sborů. Tehdy ještě netušil, že klasické hudbě se bude věnovat pouze na začátku své kariéry. Ale dobrá znalost práce se zpěváky mu pomohla při skládání hudby ke světoznámým filmům. Právě sborové zpěvy i nádherné písně jsou pro jeho filmovou hudbu tak typické.

Ennio Morricone složil hudbu k více jak 500 filmům, spolupracoval s nejlepšími italskými a světovými režiséry jako je Sergio Leone, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuseppe Tornatore, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino. Vytvořil hudbu k populárním seriálům Mafia, Chobotnice, Marco Polo a další.

Ke světové popularitě však nevedla umetená cestička. Již ve 25 letech složil znělku k ranní rozhlasové show. V italské televizi však zůstal zaměstnán pouze jediný den. Šéfové mu totiž zakázali použít jeho hudbu pro potřeby televize. I přes nesnadné začátky nedá Moriccone na Itálii dopustit, rozhovory poskytuje pouze v italštině, a před lety novinářům řekl: „Nabídli mi vilu v Hollywoodu, ve které bych mohl zůstat zadarmo. Tak jsem poděkoval. Mnohem raději žiju tady v Itálii.“ Také filmový Oscar se Morriconemu dlouho vyhýbal. Dostal desítky ocenění za svoji filmovou hudbu, ale ani jednu z 5 oscarových nominací ve zlatou sošku neproměnil. Oscara dostal až v roce 2007 za celoživotní dílo a předával mu ho herec Clint Eastwood, který hrál drsné chlapíky právě v proslulých spaghetti westernech.

Hudba Ennia Morriconeho inspiruje desítky skladatelů a muzikantů. Oscarový skladatel Hans Zimmer mu věnoval melodii v jednom díle Pirátů z Karibiku, jeho náměty si půjčují kapely Metallica i Muse, obdiv neskrývá ani Michael Nyman a raper Jay-Z.

„Nejsem spojen pouze s jedním žánrem. Mám rád změnu, takže nehrozí, že bych se nudil,“ vysvětlil Morricone svoji mnohostrannost, že kromě kovbojských popěvků pro Leoneho umí doprovodit atmosféru Carpenterova hororu Věc nebo akční podívané Profesionál s Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli. Ennio Morricone nekomponuje jen hudební doprovod k obrazu, ale filmy svojí hudbou dotváří. A toho si je vědom i Quentin Tarantino, který použil několik Morriconeho skladeb ve svých posledních filmech (Hanebný Pancharti, Nespoutaný Django).

Na exkluzivním koncertě v O2 Aréně zazní všechny filmové hity od spagetti westernů, až po nejnovější skladby. To vše v podání symfonického orchestru a mnoha sólistů. Celý koncert bude dirigovat legendární filmový skladatel Ennio Morricone osobně. Diváci se mohou těšit na nádherný hudebně filmový zážitek.

Vstupenky v ceně od 1090 Kč v síti Sazka ticket.

Pořadatel JVS GROUP