Od 2. října do 17. listopadu mohou zájemci hlasovat v anketě Český slavík Mattoni 2013 a dát body svým oblíbeným interpretům populární hudby. Výsledky budou vyhlášeny 23. listopadu ve Státní opeře. Moderátorem přímého přenosu TV Nova a Rádia Impuls bude Jan Kraus.

Hlasovat je možné zasláním SMS, internetem na adrese slavikmattoni.seznam.cz nebo prostřednictvím mobilního webu na adrese m.seznam.cz/slavik.

„Předáni budou zlatí, stříbrní a bronzoví slavíci v kategoriích Zpěvák, Zpěvačka a Hudební skupina včetně ceny Absolutní slavík. Uděleny budou také vedlejší ceny v kategoriích Skokan roku, Objev roku a podruhé také ceny pro nové talentované interprety v kategorii Mattoni Hvězda internetu (www.hvezdainternetu.cz),“ řekl ředitel pořádající agentury Musica Bohemica Jaroslav Těšínský.

Toto ocenění se od letoška více zaměří na vyhledávání interpretů, kteří nejsou známí z televize a rádií, avšak mají řadu fanoušků na sociálních sítích. Pro Mattoni Hvězdu internetu je připravena finanční odměna 100.000 korun. Hlasující budou hrát o zájezd na evropský hudební festival a další věcné ceny.

Vyhlášena bude i kategorie Slavíci bez hranic o nejpopulárnějšího slovenského interpreta v Česku. Rádio Impuls i letos připravilo soutěž o neoblíbenější českou píseň svých posluchačů, vyhlášen bude i MTV videoklip roku. Zpěváci, zpěvačky i hudební skupiny budou na galakoncertu vystupovat naživo.

Podle Těšínského přišlo loni do ankety přes 131 tisíc hlasů, přímý přenos v televizi sledovaly ve špičce téměř dva miliony diváků. „Z každého mobilního telefonu lze v každé kategorii hlasovat pouze jednou. Stejně tak bude ošetřeno hlasování po internetu,“ vysvětlil.

Jan Kraus prý sledoval Slavíky od dětství a vždy volil Gotta, protože to považuje za tradiční národní zvyk. „Přijde mi jen líto, že mě hudební svět ignoruje – já jsem totiž také zpěvák. Nemám sice hudební sluch, ale myslím, že bych v demokratické společnosti neměl být vyřazen,“ řekl.

Loni způsobila největší rozruch kategorie zpěváků, v níž řadu 13 vítězství Karla Gotta za sebou narušil vítěz Tomáš Klus. Gott získal celkem 37 Zlatých a Českých slavíků, Klus byl teprve sedmým interpretem, který ho v anketě s padesátiletou tradicí překonal. Předtím zvítězili Daniel Hůlka (1998), Palo Habera (1991), Dalibor Janda (1986, 1987, 1988), Petr Nagy (1985), Miro Žbirka (1982) a Waldemar Matuška (1962, 1967).