Praha, 31. 7. 2014 – Americké trio Blink-182 na třetí pokus a tentokrát definitivně rozpálí svůj pop punkový kotel v Praze! Již 15. srpna rozjede, českými fanoušky téměř vymodlená kapela, výpravnou show se svými největšími hity a možná i nějakým tím překvapením v pražské Tipsport Areně. Blink-182 se na koncert upřímně těší, o čemž svědčí řada pozdravů, které tohle trio k českým fanouškům vyslalo přes sociální sítě. Platí to ale i opačně, vstupenky na koncert mizí z předprodejů velmi rychle. Všem váhavým je proto vřele doporučeno zakoupit si vstupenky dřív, než bude pozdě.

I když to kapela ani v nejmenším nepotřebuje, přizvala si dvě kapely, které mají za úkol jediné. Dostat celou Tipsport Arenu do varu. A není pochyb o tom, že si s tím pozoruhodné punkové trio Gnarwolves z anglického Brightonu a instrumentálně precizní melodický hardcore-punk amerických A Wilhelm Scream hravě poradí.

Kapelu na současném turné předchází nadšené reakce fanoušků a je jasné, že Blink-182 mají i po více než 20 letech od svého zrodu stále drive a energii. To potvrzuje i jejich letošní headlinování na tak prestižních festivalech, jako jsou britský Reading & Leeds nebo maďarský Sziget – a právě čtyři dny po maďarském Szigetu, tedy 15. srpna, uvítá Blink-182 kotel v pražské Tipsport Aréně.

 

Vstupenky v ceně 888 korun jsou k dostání v předprodejích Ticketportal a Ticketpro. Výhodněji si je mohou pořídit návštěvníci Rock for People, a to přes portál www.ticketsforpeople.cz. Za koncertem kapely Blink-182 stojí společně týmy festivalu Rock for People a promotérské skupiny Conspiracy. Další informace jsou k dispozici na http://blink182.rockforpeople.cz.

Historie kapely se datuje do roku 1992, kdy se pod původním názvem Blink dali dohromady baskytarista a zpěváka Mark Hoppus a kytarista a zpěvák Tom DeLonge. Po sporu se stejnojmennou irskou kapelou později k názvu přidali, prý naprosto náhodnou číselnou kombinaci, 182.

 

The New York Times i prestižní časopis The Village Voice je označují za nejvlivnější punkovou kapelu 90. let. Joel Madden, zpěvák a kytarista populárních Good Charlotte, vystihl kapelu trefně a stručně: „Když vám kdokoli v našem žánru řekne, že nebyl ovlivněn Blink-182, lže…“ K jejich odkazu se hlásí i nejmladší generace muzikantů, mezi jinými Mumford & Sons, Owl City, Waves nebo kanadská electro diva Grimes.

 

Skupina za dobu své existence natočila 6 studiových alb. Za vrchol kariéry Blink-182 se označuje období mezi léty 1998 až 2001, kdy vyšla nejvíce ceněná alba Enema of the State (1999) a Take Off Your Pants and Jacket (2001). Obě s prodeji kolem 15 miliónů kusů. Kapela natočila v roce 2003 ještě eponymní studiové album ceněné kritikou za nové, „dospělejší“ prvky, dané jistě i tím, že členové kapely se stali otci.

 

Otcovství, únava z cestování a zostřující se projevy „ponorky“ vedly k rozhodnutí vyhlásit v roce 2005 časově nespecifikovanou pauzu. Hoppus a Barker pokračovali ve spolupráci v projektu +44, DeLonge založil projekt Angels & Airwaves.

 

Všechny tři svedla zpět dohromady až tragická událost v roce 2008. Travis Barker byl jedním ze dvou přeživších letecké nehody, kde další 4 lidé, včetně jeho blízkého spolupracovníka, uhořeli. Setkání u Travisova lůžka na popáleninovém oddělení bylo prvním impulsem, který posléze v roce 2009 dovedl kapelu zpět na pódia. V roce 2011 se vrátili do studia (bohužel v době, kdy se poprvé měli objevit u nás) a vydali šesté řadové album Neighbourhoods a hned v roce 2012 EP Dogs Eating Dogs.

 

Členové Blink-182 dnes již pracují paralelně na svých sólových projektech a kooperacích. Tom DeLonge pokračuje s Angels & Airwaves, Mark Hoppus má novou kapelu Nothing and Nobody. Travis Barker sedí za bicími v superskupině Transplants a spolupracuje s mnoha zajímavými osobnostmi hip hopové a rockové scény, a to jako bubeník i producent.

Kapela jako celek se nicméně již delší dobu chystá natočit nové album. Na twitterovém účtu Marka Hoppuse se objevují první záznamy s hudebními nápady. Momentálně se hledá producent a studio. Ale to nejdůležitější je, že stále nedávají vydechnout davům nadšených fanoušků na festivalových i halových pódiích a letos v létě opět těší své evropské příznivce. A poprvé konečně také v Praze!