Ve dnech 29.8. -1.9. proběhl ve středočeských Plaňanech další ročník Plaňanského posvícení, kterého se letos zůčastnila řada známých i méně známých hudebních skupin.

V pátek odpoledne se představily regionální rockové a pop-rockové skupiny jako např. Xenon a jiné.
Po krátké zvukové pauze vystoupil Petr Kolář se svou doprovodnou kapelou. Posluchačům nabídl směs své pop-rockové tvorby, kterou později doplnil o společný duet s Alešem Brichtou, který se svou partou pokračoval v rozjetém rockovém mejdanu.
Mezi vystoupením obou umělců moderátorská dvojice za asistence Petra Koláře vylosovala šťastné výherce tomboly.
Poté nastoupil na pódium za bouřlivého aplausu Aleš Brichta se svojí rockovou show. Návštěvníkům nabídl průřez své sólové kariéry a ve finále nezapomněl ani na své působení ve skupině Arakain, kterou připomněl dvěma skladbami.
Takřka před půlnocí vystoupila pražská parta Alkehol, která páteční večírek dokončila v pekelném tempu. Sobotní večer se nesl ve znamení velkého očekávání. Večerní program otevřela kapela Medvěd 009, která připravila atmosféru večerním hvězdám.
Za velkého aplausu přišel zazpívat stále šarmantní Janek Ledecký a spousta z nás si s ním zazpívala jeho osvědčené hity. V komorní atmosféře předvedl fanouškům velmi profesionální a vkusné vystoupení.
V závěru vystoupení Janka Ledeckého proběhla dražba, jejíž výtěžek byl věnován na charitativní účely.
To už technici na pódiu připravovali zázemí pro hvězdu sobotního večera a vlastně i celého posvícení, skupinu Olympic. Za bouřlivého potlesku přivítali fanoušci rockovou legendu Petra Jandu se svojí kapelou. I přes určité technické problémy, které provázely tuto legendu, skupina nabídla svým fanouškům hity z let šedesátých, až po současné. Široké publikum zpívalo prakticky veškeré skladby, které kapela pro své fanoušky připravila. Hvězdnou show zakončil ohňostroj.
Sobotní večer dovedla do finále polabská rocková legenda Telegraf, která v předloňském roce oslavila 35 let na regionální scéně. Místním fanouškům je dobře známá, takže i s ní si zazpívali hodně jejich pecek, přestože venkovní teplota ukazovala spíš na chladnější podzimní večer než na závěr léta.
I přes velkou účast mělo Plaňanské posvícení vynikající zázemí a organizaci, takže si ho mohli návštěvníci bohatě užít a každý si našel to své. Na závěr snad jen hodně štěstí pořadatelům do dalšího ročníku 2015.

Pro Hudební stránky připravila Martina Máslíková