• Datum vydání: 2014-02-01
  • Vydavatelství: Jaromír Nohavica, P © 2014 Czech Republic

nohavica

Představovat tohoto pána určitě není potřeba. Vždyť Jarek Nohavica se už mnoho let řadí mezi krále našeho folku a spousta jeho písní se může zapsat zlatým písmem do českých hudebních dějin. A i když nepatří mezi mé srdcové interprety, mám k jeho tvorbě velký respekt a je pro mě čest napsat pár řádků o jeho nové nahrávce, kterou je živé 2CD s DVD zdarma jako bonus (nebo naopak?).

Na CD1 a CD2 najdeme tentýž záznam jako na DVD, kterým je koncert z posledního ročníku Noci plné hvězd v Třinci v roce 2012. Původně šlo o celovečerní, skoro 5hodinový koncert, z něhož na albu zůstalo to zásadní. Písně, které si na velkém pódiu před plným kotlem zazpíval Jarek úplně sám jen s kytarou či heligonkou, a také songy, se kterými mu pomohli jeho hosté. Celkem se tedy jedná o 28 písní (nejen Jarkových hitů) s 5 hosty, jimiž jsou karvinská kapela Doga, pop-rocková zpěvačka Ewa Farna, folklorní Górole hrající lidové písně, místní country skupina Blaf a akustické Legendy se vrací.

Přestože jde o zkrácený záznam na necelé dvě hodiny, posluchač ani divák nepozná vůbec nic a tento živák je důstojnou tečku za 20letou historií jednoho festivalu, na který už můžeme bohužel jen vzpomínat.