Již 15. ročník multižánrového festivalu Sázavafest proběhl od čtvrtka 30. 7. do neděle 1. 8. 2015 a letos potřetí v krásném zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou. Festival změnil investora a pořadatele akce. Tím je firma XANADU-CATERING, která se zároveň stala i spolumajitelem. A hned prvním počinem bylo předání symbolického šeku v hodnotě 75 000 korun Nadačnímu fondu Šťastná Hvězda.
Programově byl festival koncipován napříč hudebním spektrem. A někdy, jako v případě autorského čtení Michala Viewegha nebo pořadu Na Stojáka, úplně mimo něj. Celkově by se dalo napsat, že organizátoři sáhli jak k legendám, tak i k talentům naší hudební scény. Byla zde možnost potkat takové osobnosti jako RADIMA HLADÍKA, VLADIMÍRA MIŠÍKA, JIŘÍHO DĚDEČKA, VÁCLAVA NECKÁŘE a další legendy české resp. československé hudby.
Mladší generace byla zastoupena interprety jako je MICHAL HRŮZA, XINDL X, KAMIL STŘIHAVKA, TOMÁŠ KLUS, VOXEL a mnoho dalších. Ze skupin bych chtěl namátkou jmenovat KEKS, BLUE EFFECT, ŠKWOR, WOHNOUT, VYPSANÁ FIXA nebo TATA BOJS.
Hlavním tahákem festivalu byla německá skupina ALPHAVILLE. Uskupení mladých hudebníků, kterými se MARIAN GOLD obklopil, předvedla výbornou hudební a vizuální show. Tu hudební určitě ocenili milovníci devadesátek. Každopádně, jejich vystoupení mělo náboj a energii. To se nedá napsat o začátku vystoupení další hvězdy festivalu, britské skupiny KOSHEEN. Vypadalo to, že jejich zpěvačku vystoupení spíše nudí. Ale spravedlivě musím uznat, že druhá polovina setu byla výrazně lepší.
Festival probíhal až na šesti podiích současně. Možná by pořadatelé mohli pro příští ročníky zvážit zvětšení unplugged stage. Při vystoupení VOXELa byl party stan naplněný k prasknutí. Tato scéna mimochodem nabízela velmi zajímavý program. Za mou osobu dávám za jedna. Byla tu k dispozici i spousta dalších nehudebních aktivit. Pro malé návštěvníky zde byla připravena Family Fun Zone, kde se například mohli setkat s nejznámější žlutou rodinkou ze Springfieldu – The Simpsons. V nabídce programu bylo i spoustu různých workshopů. A ti úplně nejodvážnější si mohli skočit z deset metrů vysoké věže.
Celkově byl festival organizačně dobře zajištěn a to i s možností bezproblémového parkování a stanového městečka. A horká sprcha po chladné noci přišla rozhodně vhod.
Richard Karban