V sobotu 12. 9. 2015 se v Ratajích nad Sázavou konal koncert undergroundové legendy, skupiny The Plastic People of the Universe (PPU). Koncert se příznačně konal v klubu Pivovárek, který svou retro kulisou korespondoval s hudbou skupiny, jejíž začátky sahají až do roku 1968. Vystoupení bylo neblaze poznamenáno vykradením dodávky s nástroji na předchozím koncertě v Praze. Mezi ukradenými nástroji byl i saxofon, pocházející z 30. let minulého století a proto se bohužel dlouholetý člen PPU Vratislav Brabenec akce nezúčastnil. I přes tuto skutečnost dokázali ostatní muzikanti vnést do klubu atmosféru, připomínající 70. a 80. léta. Vystoupení bylo průřezem celé jejich tvorby. Zazněly například skladby z prvotní tvorby Podivuhodný mandarín, Půlnoční myš a Spofa blues, až po písně z posledního alba Maska za maskou. Jako přídavek zazněly písničky Magické noci a Muchomůrky bílé. Zajímavé bylo použití hudebního nástroje Theremin, na který hrál, včetně violy, Jiří Kabeš. O kytarové party se postaral Joe Karafiát. Na klávesy hrál Josef Janíček a o rytmickou část se podělili Jan Ježek na bicí a Tomáš Skřivánek na baskytaru.
Kdo by se chtěl více dozvědět o zajímavé a bohaté historii, tomu doporučuji knihu Bez ohňů je underground, ve které zachytil vyprávění Mejly Hlavsy spisovatel Jan Pelc.
Celé vystoupení na mě působilo fascinujícím dojmem, že jsem se vrátil o mnoho let zpět. Proto jsem se rozhodl pro černobílou úpravu fotografií.
Děkuji vedení klubu Pivovárek za tento nevšední zážitek.
Další dík patří Pavlovi Hrochovi Pokornému za báječné CD.

Richard Karban