Kapela, která se poslední dvě sezóny dostává do povědomí českého publika, vyráží na společné turné se skupinou No Name.  Všichni Svatí odehrají na jaře spolu s jednou z nejpopulárnějších slovenských skupin po celé České republice a části Slovenska. Koncertní turné bude navazovat na vydání jejich druhé studiové desky, která vyjde v půli března roku 2016. Deska vznikala ve spolupráci s producentem Gerrym Leonardem (producent Suzanne Vega, David Bowie nebo Čechomor) a Kevinem Killenem (Shakira, U2, Peter Gabriel) v holandském studii Wisseloord. Na naše otázky odpověděl zpěvák a textař Honza Dvořák.

Ahoj kapelo, objasníte nám hned na začátek váš zajímavý název?
Rádi. S názvem přišel bubeník, odvolával se na naše křestní jména – Jan, Marek, Petr, Tomáš a Šimon, což je přezdívka našeho klávesisty. Tak jsme to přijali. Navíc přežít nástrahy této doby z nás všech někdy tak trochu svaté dělá.

 

A jste věřící?
Někteří ano, jiní ne, ale žádné spory to nevyvolává.

 

Jak dlouho společně hrajete?
V této sestavě spolu hrajeme od jara 2012.

 

Pojďme se podívat na vaši novou desku. V krátkosti nám ji představte…
V září 2014 jsme odjeli na společnou dovolenou do Francie a Řecka, kam jsme si vzali nejnutnější nástroje a záznamová zařízení. Každý měl za úkol prezentovat svoje hudební nápady. Večery jsme navíc trávili jamováním, do toho se přiřítil Steve Bush – producent první desky. Nakonec to vlastně žádná dovolená nebyla, od rána do večera jsme hráli. Vznikly však základy dvaceti písní. V zimě 2015 je s námi přijel dodělat Gerry Leonard, mimo jiné autor a kapelník u Davida Bowieho.

 

Jak dlouho a kde jste nahrávali?
V květnu 2015 byla první nahrávací frekvence ve studiu Wisseloord v Holandsku, v září druhá. Celé nahrávání trvalo asi měsíc.

 

První singl z desky se jmenuje Jednou to skončí. Proč právě tato píseň?
Jednou to skončí proto, že to opravdu všechno jednou skončí.

V písni Jednou to skončí je slyšet i ženský hlas. Kdo je to? A máte na albu nějaké další hosty? 
Ženské hlasy na desce jsou dílem Ivy Marešové z Česka a holandské černošské zpěvačky, která si říká Erica Yong. Na perkuse hraje Jeroen de Rijk a zahrál si s námi i náš drahý přítel Karel Holas z kapely Čechomor.

Mám takový pocit, že kmotrů bude víc

Kdo se stane kmotrem desky a jaký bude křest? 

Mám takový pocit, že kmotrů bude víc, asi všichni, kteří nám s deskou nějakým způsobem pomohli – Karel Holas, Igor Timko a samozřejmě velký kormidelník, hlavní producent Gerry Leonard. Ještě měl dorazit zvukový mistr Kevin Killen, ale jeho syn si poranil nohu a on ho
musí denně mýt, takže nepřijede.

politika rozděluje a hudba spojuje

Jaro strávíte po boku slovenské kapely No Name, znamená to, že pojedete Česko-slovenské turné?
Ano, pojedeme společné Česko-slovenské turné. Jak je vidět, politika rozděluje a hudba spojuje. Kluci z No Name se zdají být velmi přátelští, tak se moc těšíme.

 

Kolik měst navštívíte?
8 měst, spousta cest.

Jitka Šnajdrová

Publikováno se svolením redakce helpmusic.cz