Blue Effect podruhé v Ratajích nad Sázavou

10. Červenec, 2016 Fotoreporty

Vítej nám,
vítej nám,
bílé ráno, ráno bílé, vítej nám.
Sen je to, co se ti zdá,
a tmavá noc se každým ránem vzdává.
Studánka nám vodu dá,
a slunce svoji krásu dívkám dává.
Blue Effect/ Je třeba obout boty a pak dlouho jít


„The best off“ sezóna v klubu Pivovárek pokračovala v sobotu 2. 7. 2016 kulturním večerem.
O jeho náplň se postarala legenda české resp. československé hudební scény, skupina Blue Effect.
Skupinu založili roku 1968 Jiří Kozel, Vladimír Mišík, Vlado Čech a Radim Hladík. V průběhu let se v ní vystřídala řada známých hudebníků. Namátkou třeba Lešek Semelka, Oldřich Veselý, Fedor Frešo nebo Luboš Pospíšil.
Blue Effect hned na svém začátku získává ocenění na 2. čs. beatovém festivalu a to jako objev roku, ale i cenu skladba roku za píseň Sunny Grave, která je známější spíš jako česká verze pod názvem Sluneční hrob.
Další tvorba kapely zakotvila u jazz rocku. Desky s ní natáčejí např. Jazz Q Jiřího Stivína nebo Jazzový orchestr českého rozhlasu. V 80. letech se zásadně mění sestava. Odcházejí L. Semelka a O. Veselý a naopak přicházejí další hudebníci.
V současnosti se Radim Hladík obklopil mladými muzikanty, se kterými úspěšně koncertuje.
Také vystoupení v Ratajském klubu Pivovárek ukázalo, že šlo o správnou volbu. Skupina zahrála průřez svou tvorbou. Ať už se jednalo o zmiňovaný Sluneční hrob z raného období, nebo Čajovnu až po píseň Rejdit, která patří k nejnovějším. Myslím ze se vystoupení muselo líbit každému z hojného počtu návštěvníků.

Blue Effect (dříve The Special Blue Effect, The Blue Effect, Modrý efekt, M Efekt či M. Efekt)

Radim Hladik- kytara
Jan Křížek-kytara, zpěv, klávesy
Vojtěch Říha-baskytara, zpěv
Vaclav Zima-bicí

Z diskografie:

Meditace (1970)
Coniunctio (1970)
Kingdom of Life (1971)
Nová syntéza (1971)
Nová syntéza 2 (1974)
Modrý efekt & Radim Hladík (1975)
Svitanie (1977)
Svět hledačů (1979)
33 (1981)
Acoustic Time (koncert a dokument 2009)

Richard Karban