Petr Štolba alias písničkář Pekař o sobě dal minulý rok vědět deskou #Pekař. Na podzim společně se spřátelenou kapelou Rybičky 48 zmobilizoval fanoušky, aby pro něj hlasovali v poslední době nepříliš populární anketě Český slavík. Uspěl, a i když se jako objev necítí, je za ocenění rád. V únoru a březnu budou moci zájemci navštívit jeho první samostatné turné, na které si pozval jako hosta zpěváka Jakuba Děkana.

Vyhrál jsi Českého slavíka v kategorii Objev roku, otevřeně jsi fanoušky vyzýval k hlasování. Jak se k tomuto ocenění stavíš?

Ocenění si vážím, jsem rád, že jsme sami sobě dokázali, že když něco chceme, dokážeme vyburcovat lidi a jsme schopni všichni pracovat jako tým. Děkuji moc všem, co mi pomohli.

Cítíš se jako objev tuzemské scény? Působíš na ní více než čtyři roky.

Nevím, jestli jsem objev tuzemské scény, už to spojení slov mi přijde vtipné. Ale jsem rád, že si někdo všiml, že něco dělám.

Svou děkovnou řečí jsi narážel na kapelu Ortel. Jak na ni reagovali lidé?

Já jsem předně svou děkovnou řečí hlavně narážel. Je mi jedno, jestli se někomu má řeč líbila, nebo ne. Nečekám díky a na urážky jsem zvyklý. Řekl jsem to, protože jsem to v té chvíli chtěl, a tak je to správně. Jestli to někomu vadí, jeho boj. Chci, aby za mě víc mluvila muzika než tohle.

Na Akustické kamarádi tour, které jsi jel s přáteli z Rybiček 48, už jsi vystupoval s vlastní kapelou. Jak jsi ji sestavoval? Můžeš nám ji trochu představit?

Ondra Soukup je základní kámen celého Pekaře. Je to kameraman, kterého obdivuji za to, jak se umí vyrovnat s každým problémem. Na cajon se naučil z internetu, takže tenhle borec s vousem až na zem musel být členem mojí kapely. Druhým je Cágo, to je zjednodušeně basák a magor.

Zazněly na zmíněném turné i nějaké nové skladby?

Na turné zazněly ověřené písničky, ale i nové věci jako například Bigamista. Písničku si lidi zpívají automaticky, i když vlastně vůbec neznají slova. Je to taková podprahová sračka.

Tour byla v podstatě vyprodaná. Jaké zkušenosti sis z něj vzal a na co budeš nejraději vzpomínat?

Zkušenosti? Nevím. Já už toho s kluky stihl sjet dost, ale je fakt, že tohle turné bylo neskutečné. Asi bych vypíchl to, že ne vždycky mohu dát na svůj názor v tom, jestli se lidi baví, nebo nudí. Někdy se to nedá odhadnout, protože ten na pódiu to vidí jinak.

Tažení s Rybičkami 48 jsi zakončil před Vánoci v Lucerna Music Baru v rámci tour 100ERÉ DÍKY. Jaký koncert byl?

Praha byla skvělá, ale musím říct, že Brno bylo taky brutální v tom, že to byl první koncert z těch tří a ty lidi byly opravdu nejdál. Každý z těch třech koncertů měl ale svoje plusy.

Na co se teď chystáš? Možná už je načase jet samostatné turné.

Svoji samostatnou tour pojedu už v únoru. Začínáme 17. února a sekundovat mi bude můj kamarád Kuba Děkan, jehož jsem poté, co jsem vyhrál Objev roku, pasoval na Objem roku. Je to člověk, kterého miluji za to, jaký má humor nejen na ostatní, ale hlavně na sebe. Naše turné se jmenuje MALÝ VELKÝ TOUR podle fotky, co náhodně vznikla po koncertě v Brně. Moc se těšíme. Na lidi máme přichystané malé a i velké překvapení.

pekař2

Text: Šárka Blahoňovská