Zpěvačka bojovala o život 4 dny v pražském Motole poté, co ji minulý týden ve středu na koncertě v Čáslavi zradilo srdce. O smrti informoval její syn Adam Pavlík.

Věra Špinarová měla výjimečný alt, mezi její největší hity patří Bílá Jawa 250, Raketou na Mars, Kouzlo bílejch čar, To máme mládež (duet s Petrou Janů) a proslulá emotivní píseň Jednoho dne se vrátíš, jejíž originál složil Ennio Morricone.


Věra Špinarová na archivním snímku

První vlastní desku vydala v roce 1972 s názvem Andromeda, známější však je až pozdější deska Meteor lásky, která vyšla v 80. letech.

Bývalí vojáci základní služby, dnešní skoro padesátníci, si zajisté vzpomenou právě na píseň Bílá Jawa 250, která jim hrávala v rádiích, když ohlašovala posledních 250 dnů služby.

Česká zpěvačka se narodila roku 1951 v Pohořelicích u Brna, ale její rodina se v jejím dětství přestěhovala do Ostravy, se kterou je Věra spojovaná nejvíce. Zpočátku své pěvecké kariéry působila v kapele Flamingo a poté přešla ke skupině Majestic, se kterou nazpívala první hit Music Box.

V 70. letech se vdala za Iva Pavlíka, se kterým zůstala do roku 1984. Orchestr Iva Pavlíka ji poté doprovázel. Po rozchodu s prvním manželem se provdala za zpěváka a bubeníka Vítězslava Vávru, se kterým vydržela 16 let.

Za svého života vystupovala i s dalšími skupinami a během své kariéry získala Věra Špinarová řadu ocenění například Zlatý štít z roku 1973 jako nejprodávanější zpěvačka.

Kristýna Baštářová
Foto: archív Hudebních stránek