RfP

I letos uvidí návštěvníci festivalu Rock for People nejen elitu zahraničních headlinerů i mnoho slibných talentů, ale také to nejlepší z naší hudební scény i překvapivé experimenty. Aneta Langerová si najde čas uprostřed příprav nového alba a natáčení filmu, aby si pro RfP tradičně připravila něco speciálního, podobně jako na rozsáhlém evropském turné, které probíhá v těchto dnech, rozpálí kotel pod pódiem Pipes and Pints. Čeští průkopníci ska a 2 tone Sto zvířat se jistě nenechají zahanbit. Unikátním zážitkem pro návštěvníky letošního RfP bude jistě projekt Beatlesmania domácí Filharmonie Hradec Králové, který připomene 50 let od vydání prvního alba zásadní kapely rockové historie.

Aneta Langerová si v tomto roce nemůže stěžovat na nedostatek práce. Připravuje nové album a také poprvé přijala hlavní roli ruské básnířky žijící v gulagu ve filmu Marty Novákové 8 hlav šílenství. Na letní scéně Divadla Ungelt vystoupí společně s Martou Kubišovou v původním českém muzikálu Touha jménem Einodis, inspirovaném osudem Sidonie Nádherné. Její set na hradeckém letišti, kam se ráda vrací, jistě přinese ukázky z nového alba a možná i další překvapení.

Pipes and Pints, hardcoreově punkový nářez s dudami a mezinárodními ambicemi, právě ukončili první část turné uspořádaného na podporu albové novinky Found & Lost. Za spolupráce a podpory týmu RfP se zúčastnili i významného holandského veletrhu Eurosonic. „Odehráli jsme, až na výjimky, deset vyprodaných klubových koncertů po Čechách a dalších deset v Německu, Polsku a Rakousku. A také jsme přijali pozvánku na vystoupení pro holandský veletrh hudebních příležitostí a festivalů Eurosonic,“ upřesňuje frontman Vojta Kalina a dodává: „… v březnu vyrážíme na evropské turné čítající dvacet koncertů po Německu, Francii, Španělsku a Švýcarsku. A v červenci se těšíme, že to pořádně rozbalíme na Rock for People!“

Nestoři českého ska Sto zvířat jsou osvědčenou akvizicí české hudební scény a samozřejmě i RfP. Jako vždy jejich šlapavý hudební cirkus plný energie a vtipných textů roztančí auditorium i letos, kdy představují nejnovější album Hraju na klavír v bordelu.

Filharmonii Hradec Králové spojuje s Rock For People nejen domovské město, ale i mladistvý duch a elán. Hradečtí filharmonikové jsou známi u nás i za hranicemi svojí chutí k experimentu v dramaturgii i prezentaci své práce, která sahá od uvádění premiér mladých skladatelů, přes zajímavě pojaté tematické koncerty až k symfonickým crossoverům. Není tedy divu, že v roce 50. výročí vydání prvního alba The Beatles Please Please Me připravili pod vedením dirigenta Miloše Machka projekt Beatles Mania, kde spolu s vokálním kvartetem Q VOX zpracovali řadu zásadních písniček hudební historie, kterou světu dala liverpoolská čtveřice.

Rock for People na nadcházejícím 19. ročníku (2. – 5. 7. v Hradci Králové) nabídne kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Dosud byly potvrzeny kapely Queens of the Stone Age (US), The Parov Stelar Band (AT), Billy Talent (CA), Gogol Bordello (US), Klaxons (UK) nebo Papa Roach (US).

V prodeji jsou stále vstupenky v ceně 1 400 Kč (po registraci za 1 300 Kč) – edice byla navýšena o 2 000 ks. Poté cena stoupne na 1 550, resp. 1 450 korun.
Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.

Filharmonie Hradec Králové
jeden z našich nejlepších symfonických orchestrů byl založen v roce 1978 pod názvem Operní orchestr města Hradec Králové, o rok později bylo těleso přejmenováno na Symfonický orchestr Hradec Králové, v roce 1987 na Státní symfonický orchestr Hradec Králové. Od vzniku České republiky nese orchestr název Filharmonie Hradec Králové, vyjadřující historickou kontinuitu sahající přes Filharmonii Sokola v Hradci Králové za prvnií republiky až k Filharmonické jednotě činné ve městě od roku 1887. Významné období uměleckého rozkvětu tělesa je spojeno se jménem prof. Františka Vajnara, který pracoval jako šéfdirigent s orchestrem nepřetržitě od roku 1991 až do roku 2001. V letech 2001-2012 působil na postu šéfdirigenta tělesa Ondřej Kukal, který je nadále hlavním dirigentem orchestru. Od sezóny 2012-2013 je šéfdirigentem FHK Andreas Sebastian Weiser. FHK vystoupila na pódiích významných koncertních síní Evropy (Grosser Musikvereinssaal ve Vídni, Victoria Hall v Ženevě, Queen Elizabeth Hall v Antverpách aj.), účinkovala v Belgii, Francii, Itálii, Německu, Nizozemí, Polsku, Rakousku, Španělsku a Švýcarsku. Dosaženou interpretační kvalitu orchestru dokumentují CD nahrávky pro tuzemské i zahraniční společnosti nebo Český rozhlas. FHK účinkuje na významných festivalech (Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl, Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy aj.), od roku 2005 je pořadatelkou festivalu Hudební fórum Hradec Králové (mj. české premiéry děl Šnitkeho, Kančeliho, Gubajduliny, Beria, Henzeho). Orchestr je zejména v posledním období znám velkou otevřeností k novým podnětům, jak v oblasti tzv. vážné hudby tak směrem k přesahům do jiných hudebních žánrů a dramaturgických experimentů, kromě jiného již mají za sebou programy věnované Queen a Pink Floyd. Proto si jistě porozumí dobře s Beatles i se svým starým i novým publikem i na letošním RfP.

Pipes and Pints
Punkrockových kapel, které ve své muzice využívají dudy jako nástroj rovnocenný ostatním, není v Evropě přespříliš. Pipes and Pints jsou jednou z nich a patří k nejvýraznějším. V jejich tvorbě je cítit ostrá dávka punku, základní pilíř v poctivém rock and rollu, melodika, agresivita a názor hardcoreového střihu. U zrodu Pipes and Pints stáli Vojta Kalina a kytarista Tomáš Novotný. Později se k nim přidali bubeník Lukáš Vincour, baskytarista Ondra Balvín a zpěvák Syco Mike, Američan, který si rozmyslel návrat z Rakouska do Kalifornie a v roce 2008 přesídlil se svým psem Tequilou do Prahy. Debutové album Until We Die vyšlo v roce 2009. Novinkové Found and Lost vydali v listopadu 2012. Kapela projela celou západní Evropu (vyjma severských zemí, Lucemburska a Portugalska), kus její východní části a hrála v Rusku, jedním z jejích podporovatelů na mezinárodním poli je i tým Rock For People, který ji loni začlenil do výměnného programu Central & East European Talent Exchange Program (CEETEP).

Aneta Langerová
Šestadvacetiletá interpretka a autorka na sebe poprvé upozornila v roce 2004 vítězstvím v soutěži Česko hledá Superstar a brzy se stala jednou z nejpopulárnějších českých zpěvaček. Debutové album Spousta andělů, které vydala v roce 2004, se stalo 8x platinové a to v Čechách i na Slovensku. Následovala alba, na kterých se poprvé podílela autorsky, Dotyk (2007) a Jsem (2009). Loni se vydala na akustické turné se smyčcovým triem s názvem Pár míst, které sklízelo úspěch nejen u diváků, ale též u odborných kritiků. Tento projekt byl vydán na CD a DVD.
Aneta Langerová je držitelkou několika ocenění Akademie populární hudby Anděl, poslední sošku Anděla si odnesla za píseň V bezvětří (album Jsem), která se stala skladbou roku 2009. Je držitelkou několika Cen hudební televize Óčko, Český slavík, Žebřík a českých televizních cen Týtý. Devátým rokem je patronkou Světlušky, která pomáhá nevidomým dětem i dospělým v ČR. Každoročně se účastní Kavárny POTMĚ, ve které obsluhují nevidomí, přičemž roli číšnice si sama již několikrát vyzkoušela. Podílí se na přípravě oblíbeného televizního koncertu Světlo pro Světlušku, ve kterém také každý rok účinkuje. Vždy na jaře čistí s dobrovolníky řeku Sázavu a věnuje se i jiné charitativní činnosti.

Sto zvířat
Skupina Sto zvířat vznikla v roce 1990 ze studentského rock’n’roll bandu Matěj Čech a za třiadvacet let své existence neztratila nic ze svého elánu a nasazení. Svižné písně povětšině v rytmu ska se vyznačují chytrými a vtipnými texty a melodickou pestrostí. 11 alb a stovky odehraných výtečných koncertů u nás i jinde v Evropě zajistili Zvířatům stálou pozici v ohnisku zájmu posluchačů – a také důstojné místo v line-upu letošníhp festivalu Rock For People.