oaf logo

Mohlo se zdát, že v květnu jsme se skrývali, ale ve skutečnosti jsme téměř sahali po hasicím přístroji kvůli doběla rozpáleným linkám, vedoucím do zahraničních uměleckých agentur. Žhavení se ovšem vyplatilo, a tak nyní můžeme oznámit nové atraktivní přírůstky na festivalové soupisce účinkujících. A to ještě nebude tečka! Dále jsme zapracovali na doprovodném programu a návštěvníci si tak budou moci hudební zážitky proložit divadelním představením nebo se vyřádit v herních zónách. Máme a budeme toho mít v nejbližší době na srdci poněkud dost, takže do hloubky půjdeme až na tiskové konferenci 11.června. Ale popořadě.

Roli prvních elektronických rytířů festivalu přijal trojlístek z Francie Gesaffelstein, The Hacker a Surkin spolu s britským breakbeatovým matadorem Adamem Freelandem!
Volání po silném elektronickém pilíři festivalu jsme se nerozpakovali vyslyšet, a tak máme základ stavby, se kterým by měl být každý techno statik nadmíru spokojen. Francii máme rádi nejen kvůli vínu, gotice a Belmondovi, ale také pro specifickou hudební eleganci, která je zakódována i v tamní elektronické tradici.

GESAFFELSTEIN
Tohle alter ego Mikea Levyho z Paříže rezonuje od roku 2008, kdy mu vyšlo debutové EP „Vengeance Factory“. Pečlivě promyšlená stavba skladeb oscilujících mezi technem a elektrem i jasný autorský záměr beze stopy kalkulu Gesaffelsteinovi přinesly uznání ze strany laické i odborné veřejnosti, zájem promotérů i vydavatelů a uznalé poplácávání po ramenou od kolegů z branže. Důkazem je desítka maloformátových titulů, letos očekávané debutové album, žádost o remix od takových jmen jako Cassius, Moby, Lana Del Rey nebo Depeche Mode a rozsáhlé turné, na jehož vlně připlachtí, a to rovnou s živým vystoupením, i na letošní Open Air Festival.

THE HACKER
Silný vliv Kraftwerk, new wave a posléze raveová euforie – Michel Amato aka The Hacker si v raném mládí nemohl přát lepší hudební formaci pro své elektro eskapády, které v uplynulých dvou dekádách vrátily do hry 80.léta. Jednačtyřicetiletý rodák z Grenoblu se třemi alby a dlouhým seznamem singlů patří sám o sobě k ikonám francouzské scény, celosvětové renomé mu však přineslo působení v elektro-popovém tandemu s Miss Kittin. The Hacker sólo však servíruje o poznání přísnější beaty (spolupracuje například i s uvedeným Gesaffelsteinem) a takto vybaveného ho také očekávejme s DJ setem na letošním ročníku OAF.

SURKIN 
Benoit Heitz se v roce 2004 přestěhoval z jižní Francie do Paříže, ještě rok předtím jel v hiphopu a rovné beaty vysloveně nesnášel. Jak ironické! O deset let později se Surkin stává jedním z nejnadějnějších DJs a producentů na poli současného houseu. Dvě autorská alba, na dva tucty singlů, remixérská zadání od person kalibru M.I.A., Justice, Boys Noize, Chromeo, Foals, Klaxons nebo třeba Yuksek, několikanásobné šňůry po Austrálii, Severní Americe, Japonsku i Evropě, potlesk od Ed Banger, Erola Alkana, Todda Edwardse, Tigy… Máme pokračovat? Tak trochu tušíme, že štika letošního ročníku OAF kdysi nemusela house

ADAM FREELAND
Od vydání debutového mix setu Coastal Breaks v roce 1996 Adam Freeland symbolizuje v elektronické hudbě pohyb, změnu, inovaci… A vizi. Díky jeho schopnosti přesáhnout hranice žánru si breakbeat udržel schopnost absorbovat vlivy i z jiných hudebních teritorií – vzpomeňme například na jeho objev skvělého breakbeatového materiálu v drumandbassovém singlu hraném na pomalejší rychlost nebo jeho úspěšná křížení breaků s rockem. Brightonský patriot je dítětem štěstěny hned na několika frontách – v roli Dje obletěl několikrát celý svět, vyprodukoval tři autorská alba, remixoval kdekoho od The Orb po Lanu Del Rey a špatně si nevede ani jeho label Marine Parade. Tahle země není pro nesvobodný.

Peter Bič Project se snesou z éteru na hlavní festivalové pódium

PETER BIČ PROJECT
Myslíme i na hudební fanoušky, kteří se cítí dobře ve středu proudu, a cítili jsme potřebu zařadit do programu i akvizici našich východních sousedů. Pokud v současnosti v tuzemském éteru existuje vyloženě nepřeslechnutelná skladba, pak se jedná o hit „Hey Now“ slovenských Peter Bič Project. Poprocková bokovka člena kapely IMT Smile vydá v říjnu debutové album a její fanoušci si na OAF zatím mohou ověřit, jak PBP fungují naživo.

Festivalový doprovodný program pootevírá dvířka a nabízí divadlo i herní zóny

DIVADLO KVELB
Předávkování hudbou na Open Air Festivalu skutečně nehrozí – postará se o to třeba českobudějovické Divadlo Kvelb, kombinující prvky divadelních a výtvarných forem. Má zkušenosti s vystupováním po celé Evropě – jazyk jeho představení je neverbální, tudíž srozumitelný divákovi z jakéhokoli koutu planety, dětem i dospělým. Na festivalu Kvelb předvede hned několik představení – děti ocení hry „Český Kašpárek“ a „Otesánek“, zatímco dospělým jsou určeny kusy „PRvní Český AntiSERiál – ve zkratce PRČASER“ a „Festival NEWS“.
Kromě odskoku na divadelní představení se návštěvníci mohou zúčastnit autorského čtení, pořádně si vykroutit zápěstí u fotbálků, vyzkoušet si kroketové dráhy nebo se třeba proletět nad areálem helikoptérou. OAF je zážitkový festival!

vizual_A1_cerven