RfP

Progresivní američtí rockeři QUEENS OF THE STONE AGE přivážejí skvěle přijatou novou desku Like Clockwork, která je čerstvě neprodávanějším albem v USA, Irsku nebo Austrálii. Jejich kontinentální kolegové THIRTY SECONDS TO MARS pak připravili opulentní a výpravnou show, opřenou opět o studiovou novinku Up In The Air. Vystoupení MODESTEP na obřích festivalech v Evropě potvrzují, že jsou tito mladí Britové platnými nástupci Pendulum nebo The Prodigy. Letošní Rock for People (2. – 5. července na letišti v Hradci Králové) zastihne ve vrcholné formě punkrockery BILLY TALENT, ale i ostrovní new ravery KLAXONS, nemluvě o přitvrzujících indie rockerech BLOC PARTY či jejich svěžích krajanech FOALS. To vše rámováno v našich končinách vzývaným electro swingem v podání otce-zakladatele THE PAROV STELAR BAND, gipsy-punkovou smrští GOGOL BORDELLO nebo dekadentní férií AMANDY PALMER.
Celkem se během 4 dní na 10 stagích a scénách vystřídá na 200 kapel, projektů, DJs nebo performerů a divadelníků.

Letošní Rock for People nabídne vedle skvělé hudby i prostor pro zábavu a zážitky – například na pěti tanečních a chill-outových scénách. Stejně tak se Festivalpark stane místem, kde se návštěvníkům naskytne možnost rozšířit si vědomosti a poznat něco nového. Letos se budou moci zapojit do pestrobarevné karnevalové atmosféry například řadou unikátních módních doplňků, které jim v motivačním programu nabídnou vybraní prodejci. Festivalová kolekce se vedle hitových holínek rozšiřuje o tematické kšiltovky, sluneční brýle, slušivé klobouky nebo pouzdra na smart phones…

Ve švech bude dle dosavadních reakcí praskat hangárová Evropa 2/Vestax stage. Vedle výborně obsazených Djs workshopů a parties zde bude slavit 15. narozeniny známé pražské Kino Aero. A připravilo nápaditou skladbu diváckých hitů jako Alois Nebel nebo Lovci hlav, přes hudební Pátrání po Sugar Manovi či Control až po artovou produkci jako Melancholia Larse von Triera. Po filmech si bude možné hravou formou doplnit vzdělání v kreativní technické a přírodovědné zóně nebo jen tak relaxovat na četných chill-outových místech. Před branami festivalu bude 24 hodinová zóna se dvěma menšími scénami: v zóně bez vstupného vystoupí zde například populární VEC, VLADIMIR 518 nebo PRAGO UNION. Řadou vylepšení projdou i stanová města; mimo jiné nabídnou i možnost úschovy proviantu v ledničkách či ranní kavárnu.

Nejvýznamnější a rovněž nejviditelnější změny se však týkají bezpečnosti. Druhou open air scénu nahrazuje obří stan Staropramen stage pro 12 000 lidí uvnitř a díky moderní audiovizuální technice pro stejný počet v jeho okolí. Každý návštěvník obdrží jasné instrukce, jak se chovat v případě mimořádných situací, zejména silných bouří. Informační systémy, označující například evakuační cesty, budou rozesety po celém Festivalparku. „Bezpečnostní management se týká i parkovišť a stanových měst a po roce příprav máme stejně kvalitní systém jako obří festivaly v západní Evropě,“ říká Michal Thomes, ředitel Rock for People.

Na Rock for People jsou aktuálně v předprodeji vstupenky za 1 650 Kč, respektive po registraci za 1 550 korun. Jednodenní vstupné začíná na 750 Kč, respektive na 390 Kč na poslední den – pátek 5. července. Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.

I letošní RfP razí velmi tvrdou hudební linku. Stačí si počkat na klasiky PAPA ROACH, A DAY TO REMEMBER nebo DEVIL WEARS PRADA! Množinu tanečních projektů tvoří třeba izraelský proutník BORGORE, berlínská hvězda KID SIMIUS či balkánské dupárny KIRIL DJAIKOVKI, FLYING ORKESTRA nebo DUBIOZA KOLEKTIV.

Na Rock for People tradičně míří mnoho návštěvníků proto, aby se seznámili s průřezem tuzemskou hudební scénou. KAREL GOTT vzbudil takřka národní povstání (zájmu), KRYŠTOF přijede se stejnou show, jakou oslnil během jarního veleúspěšného turné, stejně tak KABÁT, který si na stage přivede Big Band. Chybět nebudou TOMÁŠ KLUS, PRAŽSKÝ VÝBĚR, ANETA LANGEROVÁ nebo FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ s projektem věnovaným Beatles. Značný prostor letos dostali projekty vytvořené speciálně pro Rock for People: cenami ověnčený producent BORIS CARLOFF pozval Ghetto Priesta, Xindl X se rozroste na XINDL XXL, MANDRAGE se spojí s A BANQUET a třeba EDDIE STOILOW s PETREM ČECHEM.

Bezpečnost především!
Řadu nových prvků a řešení přináší oblast, jíž dávají pořadatelé ten největší význam – bezpečnost, kvalitní informační systém a komunikace s návštěvníky. Tomu bude sloužit několik velkých LED obrazovek a aparatura, která bude společně s výkonným osvětlením pokrývajícím podstatnou část areálu a dalšími technologiemi jištěna nezávislými energetickými zdroji.

Cenné poznatky pro přípravu v této oblasti přinesly i konzultace ve fóru organizace Yourope, jejíž je RfP jediným členem za ČR. Pro zajímavost, bezpečnostní systém RfP není nijak levnou záležitostí, jeho cena dosahuje honorářové hladiny nejednoho headlinera. „Ale je to investice, jejíž návratnost se nedá vyčíslit. Naším cílem je, aby každý návštěvník festivalu vstupoval do areálu přesně obeznámen s tím, jak se chovat a jaké informační kanály sledovat v případě, že by nás postihly extrémní projevy počasí. Využijeme pro to i on-line a samozřejmě mobilní aplikace,“ shrnuje Michal Thomes.

Areál se rozšiřuje o 5 hektarů – pro odpočinek i zábavu
Prosto, kde se koná Rock for People, se letos rozšířil o 5 hektarů. Nabídne nové formáty kempování (např. Camp Plus s řadou výhod nebo Park Camp s možností parkování a stanování v jednom). Ve stanových městech bude například možnost využít mikrovlnku či ledničku pro úschovu vlastního jídla v Zanussi Pointu. Ti, kteří spánek na festivalu považují za ztracený čas, se mohou non-stop bavit ve 24-hodinové zóně za branami festivalového areálu. Zde také proběhne již 1. července večírek pro nedočkavé.

Uvnitř festivalového areálu přibylo několik chilloutových zón, včetně super stanu Nova Cinema či týdeníku Respekt. V prvním poběží kompletní původní série jako Okresní přebor, ve druhé živé debaty se zajímavými osobnostmi kulturního, společenského nebo ekonomického života.

Po velkém úspěchu vyroste i letos stan s prezentací přírodovědných i technických oborů – interaktivní, ale především velmi kreativní a zábavné vynálezy a ukázky toho, čeho všeho jsou věda a výzkum schopny. Návštěvníci mohou těšit na molekulární kuchyni, ve které budou vznikat fantastické koktejly na bázi tekutého dusíku. V praxi bude také ukázáno, co lze poznat z DNA: například co návštěvníci dělali téměř minutu po minutě předchozí den (a noc) – jen na základě rozboru vzorků trička nebo kalhot. To vše v režii skvělého kolektivu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.