To, že swing je stále mladá a aktuální hudba, všem generacím s přehledem dokáže letošní již 16. ročník mezinárodního Festivalu swingové hudby. Mezi 6. a 7. listopadem si k tomu vedle řady kvalitních a prověřených jmen přizval žhavou supernovu jazzového nebe, britského pianistu, skladatele a zpěváka Anthonyho Stronga, který po famózním úspěchu na loňském Československém jazzovém festivalu v Přerově poprvé zavítá 6. listopadu do Prahy.

Mladý hudebník, který se propracoval na špičku evropské i světové jazzové scény, ve svém projevu spojuje to nejlepší z tradice swingových a jazzových hvězd a entertainerů, při samozřejmé mladistvé energii, vnímání širokého spektra hudebních podnětů současnosti a schopnosti vřelé komunikace s diváky. Jeho čerstvé jarní album Stepping Out sklízí úspěchy, umělce provází ovace napříč celou Evropou, a tak je jen dobře, že rovnocenný konkurent Jammieho Culluma (který je ale zároveň Anthonyho fanouškem) přijede svoji swingovou nonšalanci předvést také pražskému publiku.

Na hvězdného hosta zve také Milan Hájek, ředitel Národního domu na Vinohradech, který festival tradičně pořádá: „Jsme velmi rádi, že se nám letos podařilo pro festival získat tu nejžhavější hvězdu první velikosti, britského pianistu a zpěváka Anthonyho Stronga. S velkým respektem o něm mluví nejen staří bardi jako Rod Stewart či velký B. B. King, ale i jeho o pět let mladší konkurent na poli mladého dynamického současného jazzu, kterým je Jamie Cullum.“

Vstupenky na oba večery je možné zakoupit přímo v pokladně Národního domu na Vinohradech nebo v předprodejní síti Ticketpro. Ceny vstupenek jsou 300 – 850 Kč, abonentka na celý festival je za 1 300 Kč. Oba večery začínají v 19 hodin a slovem je již tradičně provede Aleš Benda. Aktuální informace naleznete na www.nardum.cz.

Spojené království Velké Británie a Severního Irska dalo světu kromě mnoha vůdčích osobností rocku a popu i pěknou řádku špičkových jazzmanů. Počínaje klarinetistou Ackerem Bilkem, přes legendárního kytaristu Johna McLaughlina, saxofonistku Barbaru Thompson anebo živelného showmana, vynikajícího zpěváka a klavíristu Jammieho Culluma. Je to právě on, kdo nyní získává navýsost kvalitního konkurenta: seznamte se s novou britskou jazzovou superstar, mladým charismatickým klavíristou a zpěvákem Anthony Strongem.

Rodák z britského Croydonu propadl hudbě již v dětství: „Když jsem jako malý začal inklinovat k muzice, neměli jsme doma pořádné piano. Takže kdykoli jsme vyráželi na rodinnou dovolenou, museli jsme k prarodičům, kde jsem seděl celou dobu u obstojného klavíru. Jen jsem pozdravil mezi dveřmi, už jsem mazal na otáčivou židli ke klávesám. Nebyla tam možnost hrát s rádiem, a tak jsem se všechny písničky naučil hrát v C dur. Když pak přišel čas začít regulérně ‘chodit do klavíru’ měl už jsem díky hraní podle sluchu slušné povědomí o základech harmonie.”

Taková míra talentu a zájmu celkem jasně určila Anthonyho další cestu. Již během studií na prestižních Whitgift School, The Purcell School of Music a světoznámé Guildhall School of Music získával respekt jako oblíbený studiový i doprovodný hráč. Vystupoval mimo jiné s Michaelem Boltonem, Marti Pallowem nebo Jocelyn Brownovou. Anthony si získal značnou popularitu nejen pravidelným hraním v prestižních londýnských klubech, včetně slavného Ronnie Scott’s, ale i rolí Jerry Lee Lewise v úspěšném muzikálu Million Dollar Quartet v londýnském West Endu. Skutečným průlomem se pak stalo úspěšné předskakování B.B.Kingovi. Mistr King si tohoto mladíka, který hraje “skutečně úžasnou muziku”, oblíbil natolik, že si jej vyžádal osobně i na velký koncert v Paříži. Záhy se tu Anthony dostal na titulní stránku deníku Le Figaro a vyprodal řetěz šesti koncertů v legendárním jazzovém klubu Duc Des Lombards.

Na podzim 2012 podepsal Anthony Strong kontrakt s prestižním francouzským labelem Naïve (je tak v jedné „stáji“ s Adele či Carlou Bruni) a ihned začal pracovat na dalším albu. Je možné, že nové písně, a možná i čerstvé výlisky, přiveze také do pražského Národního domu na Vinohradech, kde vystoupí v rámci Mezinárodního swingového festivalu 6. listopadu. Každopádně je na co se těšit. Neboť jak s příslovečnou rockersko-fotbalovou diplomatickou jemností říká další slavný Anthonyho fanoušek, zpěvák Rod Stewart: “Je to fakt po čertech dobrý!”

A na koho se můžete na festivalu dále těšit? Populární zpěvák, tanečník a stepař Ondřej Havelka je se svými Melody Makers nedostižný v dokonalé stylizaci do období swingové éry minulého století. Propracovaná show, dotažená do posledního detailu, včetně některých dobových nástrojů či mikrofonu opět na závěr letošního festivalu nadchne publikum výběrem songů 30. a 40. let minulého století.

Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením dirigenta Vlada Valoviče oslavil v roce 2010 sedmdesáté výročí založení. I dnes přicházejí noví hráči, kteří zde získávají neocenitelné zkušenosti a zároveň udržují věčně mladého ducha kapely. Do programu se tak dostávají nová moderní aranžmá a repertoár se neustále vyvíjí.

Sestry Havelkovy – soubor nadšených hudebníků v čele se šarmantním dámským vokálním triem. Propadli kouzlu rané swingové hudby a již řadu let provází své posluchače do období mezi dvěma světovými válkami, které bylo plné rytmu, tance, inspirace, čistých ideálů, romantických lásek a snů.

Známé pražské vokální kvarteto The Swings představuje originální a v Čechách ojedinělý druh hudební zábavy – stylový vícehlasý zpěv inspirovaný klasickým jazzem 30. – 60. let. Živá, zábavná a zároveň profesionální a kultivovaná vystoupení The Swings nabízí českou i americkou swingovou klasiku v originálních aranžmá.

František Uhlíř a PVC nebo také Prague Vienna Connection – to jsou František Uhlíř (kontrabas), Jaromír Helešic (bicí), Nika Zach (zpěv) a Julia Seidl (klavír). Originální projekt zajímavého spojení dvou legendárních nestorů české jazzové scény a mladých jazzových muzikantek z Vídně slibuje nevšední zážitek.

Program:

6.11.2013

  • THE SWINGS (CZ)
  • SESTRY HAVELKOVY (CZ)
  • ROZHLASOVÝ BIG BAND GUSTAVA BROMA, ŘÍDÍ VLADIMÍR VALOVIČ (CZ)
  • ANTHONY STRONG (UK)

7.11.2013

  • FRANTIŠEK UHLÍŘ & PVC (CZ/AT)
  • ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS (CZ)

AnthonyStrong6 (427x640)