Projekt houslisty Jaroslava Svěceného a rockového klavíristy ze skupiny Lucie Michala Dvořáka s názvem Vivaldianno MMXII se 28. listopadu představí ve Velkém sále pražské Lucerny. Projekt moderně pojaté klasické hudby, který se poprvé objevil v roce 2008 v podobě CD Vivaldianno MMVIII, zazní v prestižním prostoru Lucerny poprvé.

Vivaldianno

„Osobně jako pro interpreta klasické hudby má pro mě Lucerna půvab místa, kde se v minulosti vždy scházely různé žánry včetně klasických koncertů. To je hlavní důvod, proč pro nás koncert bude významný, o setkání žánrů je přece i Vivaldianno,“ řekl Svěcený.

Na koncertu zazní skladby ze všech projektů Vivaldianno, japonská flétna v podání Vladislava Matouška, didgeridoo Ondřeje Smeykala, akordeon Karla Maříka, Heroldovo kvarteto, zazpívá Lenka Nová a španělská vokalistka Carmen Sistaová, vystoupí rapper Henry D, perkusista Miloš Vacík a další.

„Půjde o lidi svázané s naším projektem, speciální hosty nezveme, protože chceme Vivaldianno ukázat koncertně tak, jak vzniklo. Další elementy by to roztříštily,“ podotkl Svěcený, který se ujme moderování celého večera. Tvůrci nevylučují, že z koncertu vznikne zvukový záznam.

Album Vivaldianno MMXII vyšlo loni. Na vydání CD navázalo Vivaldianno Tour 2012. Ve 12 skladbách se hlavní protagonisté projektu nechali inspirovat zvuky klasických, etnických i elektronických nástrojů nejen nadčasovou hudbou Antonia Vivaldiho, ale také Bachem a Mozartem, houslistou a skladatelem Fritzem Kreislerem i argentinským hudebním mágem Astorem Piazzollou.

„Vivaldianno mě naplňuje na sto padesát procent, Lucie je pro mě v současné době taková bokovka. Ono se také ve dvou lidech lépe dohaduje než ve čtyřech,“ řekl Dvořák.
Podle Svěceného po skončení jeho koncertních aktivit a obnovené spolupráci Dvořáka se skupinou Lucie budou v projektu Vivaldianno pokračovat.

Prvního CD Vivaldianno MMVIII z roku 2008 se prodalo 35.000 nosičů.
Vyprodané turné po 15 českých městech, Vivaldianno Tour 2010, si nenechalo ujít přes 20.000 diváků.