Další koncert, v rámci Valašskomeziříčského kulturního léta, bude patřit příznivcům dechovky. Dechová kapela Bystřičanka a Dechová hudba města Valašské Meziříčí zpříjemní čtvrteční podvečer návštěvníkům Amfiteátru v parku zámku Kinských. Hudební pořad s názvem Sejdeme se při dechovce se uskuteční 21. srpna v šest hodin odpoledne.

Dechová hudba města Valašské Meziříčí vznikla v roce 1957 a často koncertuje v prostředí okolních lázní a pravidelně se zúčastňuje přehlídek dechových hudeb jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Žánrově se valašská kapela snaží dodržovat tradici lidové moravské dechovky. Nejsou jí však cizí i skladby populárního či jazzového charakteru. To vše je dáno výkony skvělých dlouholetých členů kapely, jako jsou Jiří Batrla, Gusta Burda, nebo Josef Havlík. Kapelníkem je Ondřej Bartoněk.

Dechová hudba města VM 2014

Bystřičanka z Valašské Bystřice v čele s kapelníkem Stanislavem Fuskem vznikla v roce 1935 ve Valašské Bystřici sloučením několika malých muzik, které tam působily již koncem 19. století. V době vzniku tuto kapelu tvořilo asi dvacet členů. V sedmdesátých letech se pak počet jejích muzikantů ustálil na patnáct a až v této době začala tato hudba používat název Bystřičanka, který si drží dodnes. V čele kapely se vystřídali jen tři kapelníci. Prvním byl varhaník tamního kostela František Volek, druhým Ferdinand Trčka a od roku 1978 do současné doby vede kapelu Stanislav Fusek, který také skládá písničky. Repertoár Bystřičanky se skládá jak z klasických lidovek, tak i písniček současných autorů.

Vstup je zdarma. Zváni jsou všichni milovníci dechové hudby. V případě nepříznivého počasí se hudební pořad přesune do velkého sálu Kulturního zařízení. Případný přesun bude oznámen v dopoledních hodinách v den konání akce. Bližší informace najdete na webových stránkách Kulturního zařízení www.kzvalmez.cz.

(rb)

Ondřej Smolka, PR Manager, Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí, p. o.

Kontakt: tel. 739 470 291, email: smolka@kzvalmez.cz,

www.kzvalmez.cz