Simeon-Soul-Charger_foto-Ondrej-SmolkaValašské Athény. I tak je nazýváno město Valašské Meziříčí na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Pestrobarevnou škálu kulturních akcí v průběhu celého roku zde nabízí Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí, p. o., které sídlí v malebných prostorách zámku Žerotínů jen pár kroků od náměstí.

Multikulturní zařízení pořádá každý měsíc rozmanitý program akcí od divadelních představení, přes koncerty, soutěžní přehlídky až po velké venkovní festivaly. Velký sál S-klubu tak v nejbližší době připravuje například talkshow Zdeňka Izera a Šárky Vaňkové 15. dubna, meditativní dvojkoncert multiinstrumentalisty Maoka s alternativním triem Mosskin 24. dubna nebo inscenaci V Paříži bych tě nečekala, tatínku 17. května. Poměrně mladá Malá scéna za oponou naopak láká návštěvníky na kvalitní jazzové a bluesové programy, a tak zde 17. dubna přijede australský kytarista Gwyn Ashton v uskupení s brazilským triem a 21. května vynikající bluesový kytarista a zpěvák Khalif Wailin’ Walter ze Spojených států Amerických.

Sklepní prostory M-klubu ožívají koncerty známých i neznámých umělců z Česka i zahraničí a také již tradičními festivaly. Studentský Majáles 2015 se zde připravuje na 9. května a závěr sezóny bude patřit multižánrovému festivalu Valašský špalíček 2015 třetí červnový víkend.

Kulturní rozmanitost doplňují tři galerie sídlící v areálu zámku. V nově zrekonstruovaném jižním křídle si mohou návštěvníci projít aktuální výstavy Muzejního a galerijního centra, a to Andělé z Veselé a původní barokní výzdoba farního kostela ve Valašském Meziříčí do 17. května, Otto Wichterle – Příběh kontaktní čočky nebo výstavu Chaverut – Přátelství, obojí do 10. dubna.

Nezapomenutelný zážitek nabízí výstavy v galerii Sýpka na II. nádvoří zámku Žerotínů. Ve třech patrech je zde od 1. dubna k vidění fotografická výstava vsetínského umělce Roberta Goláně – Cesty bez svodidel. Prostory bývalé vězeňské kaple a nynější galerie Kaple nabízí výstavu obrazů zlínského umělce Jiřího Kuděly s názvem Uni/formy do 24. dubna.

(smo)