16. a 17.července se v Hořících konal již čtvrtý ročník festivalu The Legends Rock Fest. Pořadatelé letos připravili v prostorech autokempu „U věže“ pořádnou dávku rocku. Každý z příznivců tvrdé muziky si jistě z bohatého programu vybral tu „svou“ kapelu. A že bylo z čeho vybírat. Posuďte sami.

Páteční program zahájili výborní mladoboleslavští ENOLA GAY. Jejich vystoupení bylo klasickou ukázkou metal rocku. Jeho vyzrálejší podobu předvedla skupina, která si již přes deset let říka FLATTUS a momentálně předskakuje na turné skupin Harlej a Škwor. U mě sto bodů získala píseň Znamení. DANIEL KROB se svou skupinou byl dalším, kdo zaplnil „kotel“ před pódiem. Muž s bohatou hudební minulostí (ARAKAIN, KREYSON, KRYPTOR a další) použil jako stavební kámen pro své vystoupení jak starší hity, tak i písničky z nového EP Šachmat. S postupujícím večerem klesala venkovní teplota. Ale ne však na podiu. Tam zatápěla hard rockem a ohnivou show Moravské legenda TRAKTOR. Jejich vystoupení bylo průřezem z posledních dvou alb … Tmel a Alcatra’n’z.
Večerní program pomalu gradoval. Skupina CITRON zahrála výběr z celé své historie. Vzpomínku věnovali i dvěma bývalým členům do rockového nebe, Jindrovi Kvintovi a Standovi Hranickému.
O hudební závěr se postarala psy-corová skupina DYMYTRY. Jejich vystoupení bylo strhující … prostě všichni byli DYMYTRY rodina.

V sobotu se probudil festival do dalšího tropického dne. A kromě žhavého vzduchu na návštěvníky čekal i pořádně nažhavený program. Ten otevřela ALŽBĚTA, metalová skupina z blízkého Nového Bydžova. Jako další skupina pokračovala MATA HARI. Potom nastoupila na pódium skutečná legenda českého a potažmo i československého hardrocku… Dan „Zeppelin“ Horyna a jeho MERLIN. Dan Horyna, který byl v sedmdesátých letech ztělesněním hesla „sex, drogy, rock´n´roll“  s věkem přešel na dráhu vyznavače jógy a buddhistických filosofií. Dany uchvátil svým vystoupením jak své vrstevníky, tak i posluchače několik generací zpět.
DESTROYSELF z Děčína přivezli do Hořic směs trashe, hardcore a punku. Ze severu Čech přijela skupina MOTORBAND jejíž začátky sahají až do roku 1986. Jejími zakládajícími členy byli Kamil Střihavka a Tomáš Krulich (Kabát). Ještě o dva roky starší je heavy metalová kapela TITANIC z Brna. Bylo krásné s nostalgií sledovat, jak si fanouškové těchto kapel nechávají na autogramiádách podepisovat značně ohmatané obaly od vynilů.
Technickou přestávku na přestavbu stage vyplnilo vystoupení  hořických mužoretů ARTrosa. Starší pánové předvedli naprosto výbornou sestavu na muziku AC DC.
Po nich už patřil festival každoročnímu hostu, skupině KRUCIPUSK. Její frontman Tomáš Hajíček ukázal, že svým hlasem právem patří k naší crossoverové špičce. Svůj obrovský hlasový rozsah předvedl Láďa Křížek. Jeho skupina KREYSON (mimochodem jeho logo navrhl už zde jednou jmenovaný Daniel Krob) zahájila svůj set skladbou Archanděl Michael z posledního cd Návrat krále. Pak následovala za sborového doprovodu fanoušků a fanynek jedna píseň za druhou. DOGA přiblížila pomalu závěr festivalu. A i ona letos vydala nové cd. Ale svůj set opřela o své největší hity jako Popojedem, Nejsi nevinná, a nebo Geny.
Vlci v nás, Hrobník, Jedenáct hodin do útoku a Hokejbal to jsou hity „přespolní“ kapely KOMUNÁL z nedalekého Chlumce nad Cidlinou. Ta se taky postarala o úplný konec festivalu.
Festival byl naprosto vynikající záležitost pro rockové nadšence napříč věkovým spektrem. Doprovázela ho i soutěž o nejoblíbenější kapelu festivalu. Tu stejně jako minulý ročník vyhrála skupina DYMYTRY. Festival v krásnem prostředí, nabitý line-up a celková pohoda. To byly hlavní atributy festivalu. A protože pořadatel pan Lhota veřejně slíbil 5. ročník, můžeme se těšit na pokračovaní této výborné akce.
Richard Karban