Hrát kvalitní pop, inspirovaný průniky do jazzu, ale i rocku. Bez kytar, stavěný na výrazném vokálu, propracované rytmice a smysluplných textech v českém i anglickém jazyce. To je cíl nové hudební kapely Lady Praga, založené na sklonku minulého roku baskytaristou, skladatelem a textařem Martinem Kneslem. „Chtěli bychom zbavit hudební styl popu nálepky laciné muziky pro méně náročné posluchače. Lady Praga pro mě znamená ztělesnění myšlenek, které mi už nějakou dobu hrají v hlavě. Nyní nastal čas vypustit je ven a věřím, že si své posluchače najdou,“ říká Knesl, který má za sebou angažmá v doprovodných kapelách Michala Penka či Bohuše Matuše a zároveň působí i v „sesterském“ Andbandu.
Trumfovým esem uskupení Lady Praga, které se po zhruba půl roce sehrávání poprvé ukázalo na veřejnosti, a to koncem září na pódiu hudebního klubu Jižák (v jeho prostorách má ostatně i svou domovskou zkušebnu), je zpěvačka Veronika Bergmanová. Absolventka pražské Konzervatoře Jaroslava Ježka působila v Kühnově dětském sboru, má zkušenosti s muzikálem Les Misérables a úspěšně spolupracovala i se slavným frontmanem kapely Oceán Petrem Mukem. Angažmá v Lady Praga přitom získala poměrně nezvyklou cestou. „Martin sháněl zpěvačku přes inzerát. A jelikož v něm sliboval spoustu hudebních nápadů ze šuplíku, tak jsem odepsala. Co bylo ještě lepší – on ty nápady opravdu měl, a stále má. Další výhodou je, že nás spojuje společný obdiv k dobře zahranému a zazpívanému jazzu,“ vzpomíná s odstupem času a dodává, že po stránce hudebního vkusu si skvěle rozumí i se zbývajícími členy kapely.
Pojďme si je ve stručnosti představit. Vedle již zmiňovaného Martina Knesla, který obsluhuje baskytaru či kontrabas a zároveň skládá muziku i texty, jej v rytmické sekci doplňuje bubeník Karel Kříž. Milovník groovu, polyrytmiky a žák v oboru velmi uznávaného Václava Zimy (např. -123 minut, Etc… Vladimíra Mišíka, Walk Choc Ice či aktuálně Blue Effect Radima Hladíka) spolupracuje s Kneslem delší dobu a vedle Lady Praga pravidelně doprovází i klasické jazzové bigbandy. Čtvrtým do party je pak klávesista Honza Kubín. Student konzervatoře Jana Deyla a člen několika hudebních těles hraje ve volném čase i na kytaru a saxofon a jeho velkým koníčkem je busking.
Jaké jsou nejbližší plány a cíle Lady Praga? „Chceme jít svou vlastní cestou. Klíčová je pro nás autorská tvorba, která odráží naše životní zkušenosti inspirované lidskými vztahy, ale nebráníme se ani coververzím. Jedním z důležitých témat je pro nás samozřejmě láska. Ta mívá na jedné straně stejný, a na opačném konci tisíckrát jiný scénář. Texty máme zčásti v anglickém jazyce, převažují však ty české. Propojením vlastní hudby a vlastního textu se mi zároveň otevřel další prostor – skladby jsou teď pro mě takové opravdovější a intimnější,“ přibližuje kapelník Martin Knesl a doplňuje: „Do konce letošního roku chystáme několik koncertů v regionu Prahy a okolí. Zkraje příštího roku bychom se pak rádi pustili do nahrávání debutového alba, samozřejmě dál koncertovali a nahráli druhý videoklip naší vlastní skladby Everyone´s Going Crazy.“
První videoklip, mimochodem opravdu povedený, už je „venku“. Pod producentskou a režijní taktovkou talentovaného Víti Procházky vznikla osobitá coververze veleslavného Stingova hitu Englishman In New York (www.youtube.com/watch?v=aXpGhVXoXnk). „Skladbu jsme zvolili jako poctu tomuto fenomenálnímu muzikantovi a zároveň jako úvahu, jakými hudebními styly lze s tímto motivem projít,“ vysvětluje Martin Knesl.
A co očekává od budoucnosti s Lady Praga zpěvačka Veronika Bergmanová? „Práce na nové kapele se mi zprvu zdála nad moje síly – vloni na jaře jsem měla určitou krizi a byla takzvaně vyšťavená. Nicméně parta, kterou teď máme, mi energii vrátila. Zpětně jsem neskonale šťastná, že jsem z toho nevycouvala. Potřebuji být obklopena lidmi, se kterými se cítím dobře, kteří mě nevysávají, naopak mě naplňují určitým světlem, silou. A při tvorbě muziky, kdy se člověk musí často odhalit až na dřeň, to platí přímo dvojnásob. Kluci nejsou jen kolegové, beru je jako svoje přátele. Víte už jsem působila ve spoustě partách, ale tahle je opravdu výjimečná…“
Nejbližší příležitost vidět naživo kapelu Lady Praga budou mít fanoušci z hlavního města už ve čtvrtek 1. prosince 2016 od 20:00 hodin v hudebním klubu Carpe Diem (Jičínská 4, Praha 3).
Lady Praga na Bandzone: www.bandzone.cz/jazzmotion
Lady Praga na Facebooku: www.facebook.com/ladypragaCZ
Lady Praga na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCO2ztWfGLXwjlxEHHzd-8Cg

lady

Web: www.ladypraga.cz

E-mail: produkce@benecafe.cz

Mobil: +420 776 533 443