Jak jsem zde již avizoval, ve dnech 8. až 9. září se již tradičně konaly pod záštitou MKS a města Havířov, v areálu městské sportovní haly a stadionu, Havířovské slavnosti. Tyto nabídly bohatý kulturní program a já se synem jsme se vydali do místa konání v sobotu, abychom vám přiblížili sobotní dění v areálu. Na místo jsme dorazili po obědě, kdy právě končilo vystoupení slovenské taneční skupiny Čarovné ostrohy, která se před časem zúčastnila televizní soutěže Talentmánie. Po tomto vystoupení následovala zdravice představitelů města a hostů a po jejich odchodu je na scéně vystřídala kapela Tublatanka, která zahrála solidní set, obsahující jejich zásadní hity.
Tublatanku poté vystřídal Pavel Callta, kterého, přiznám se, jsem slyšel úplně poprvé v životě, ale zejména dámská část publika ho, dle reakcí, znala. Během jeho vystoupení se vedle stage konala divácká soutěž v přetahování lanem, kterou výtečně, stejně jako na hlavním pódiu, moderoval herec Ondra Sokol. Ten ostatně chvílemi nevěděl co dřív, zdali moderovat nebo pořizovat fotky s davem jeho fanynek. Vše zvládl na jedničku. Soutěž i fotky.

To už se ale areál solidně zaplnil, jelikož se na pódiu chystalo vystoupení první hvězdy večera. Nebyl to nikdo jiný, než Pavol Habera se skupinou TEAM. Vystoupení nemělo chybu a všichni muzikanti a Pavol dokazovali, že jsou stoprocentní profesionálové. Za zhruba hodinu a třičtvrtě zahráli všechny své hity, jak z desek TEAMu, tak i ze sólovek Pavola Habery. Reklama na ticho ukončila tuto show a areál se naplnil „až po okraj“.

Přesně úderem půlnoci se rozeznělo intro a pakuž na scénu vlétli, jak uragán Sabaton a jejich „Ghost Division“, skvělý zvuk, skvělé efekty, prostě show, na jakou jsme u Sabaton zvyklí. Perfektní výkon všech muzikantů, mezi skladbami nechyběly samozřejmě tradiční hlášky: „Ještě jedno pivo“, „Kurwa dobrý“, atd., atd. Joakim je šprýmař, nakonec, je to přece jen poloviční Čech a my Češi máme přece humor v krvi.

Po Sabaton jsme se vydali domů a už teď jsme zvědavi, jaké překvapení chystají pořadatelé na příště. Letos to stálo za to.

Ladislav a Radovan Šiklovi