RfP

Každý rok v lednu se do holandského Groningenu sjíždějí hudebníci, promotéři, producenti, labely, novináři a další hudební profesionálové z celé Evropy, aby se zúčastnili festivalu a konference Eurosonic Noorderslag, velké evropské přehlídky interpretů a kapel z oblasti rocku, indie, elektroniky a progresivního popu. Z původně lokálního festivalu se stala v průběhu času jedna z nejdůležitějších platforem celosvětového hudebního trhu, která se snaží prolomit angloamerickou dominanci v moderní hudbě.

Na letošní Eurosonic, který se koná ve dnech 9. až 12. ledna, se opět chystá i vedení festivalu Rock for People, aby objevilo talentované kapely, které obohatí tradičně nadupaný červencový program na hradeckém letišti. Do české výpravy patří také česko-američtí HC-punkeři Pipes and Pints, kteří jako jedni z mála systematicky atakují evropskou hudební scénu a svým drivem dokážou rozproudit krev v žilách i neortodoxním etnařům či fandům keltské muziky. V Groningenu bude českou trikoloru hájit rovněž ambientní producent Floex.

„Na Eurosonicu už máme domluvených množství schůzek nejen s agenty, ale i s partnerskými festivaly v rámci evropské festivalové asociace Yourope. Po letošní sezoně je hlavní téma jasné – počasí a bezpečnost návštěvníků. Na druhou stranu náš festival začíná fungovat jako exportní agentura pro tuzemskou hudební scénu. Pověst českých kapel v zahraničí je však třeba budovat dlouhodobě. V kontextu s Polskem, Rakouskem nebo Pobaltím máme co dohánět, i když vystoupení Pipes and Pints na Eurosonicu je ohromný úspěch,“ říká Michal Thomes, ředitel Rock for People

Rock for People je jediným tuzemským zástupcem v evropské festivalové asociaci Yourope a do České republiky v rámci programu CEETEP přiváží přední (ale neokoukané) skupiny ze střední a východní Evropy. A opačně, díky tomuto projektu se podařilo na několika evropských festivalech, včetně Eurosonicu, prorazit Pipes and Pints. „Pro rok 2013 lobbujeme u promotérů za Charlie Straight, Skyline, Please The Trees, Lesní zvěř a Hentai Corporation,“ doplňuje Michal Thomes.

Veškeré další informace jsou k dispozici na www.rockforpeople.cz, na www.facebook.com/rockforpeople či na síti Google+.

Eurosonic Noorderslag začal v roce 1986 jako malý, čistě hudební festival. V prvním roce šlo jen o souboj deseti holandských a deseti belgických kapel. Jeho duchovní otec Peter Smidt však začal brzy zvát profesionály z branže a po čase si uvědomil, že více práce se stihne v diskuzích na denních seminářích, než překřikováním v sálech, zcela opanovaných decibelovými kanonádami rozparáděných kapel. V roce 1993 tak proběhla první konference a z tehdejších 300 diskutujících je současných cca 3000 každoročních účastníků.

V roce 1999 se přidala k idejím akce podporující evropskou hudební scénu, tehdy zvanou Euroslag, evropská vysílací unie EBU. Později došlo na přejmenování na univerzálnější a mezinárodně srozumitelný název Eurosonic. A ten se od té doby stal pojmem nejen evropské hudební scény. Jednou z přidružených iniciativ nadace Noorderslag je i projekt European Talent Exchange Program (ETEP, resp. zmíněný CEETEP), jehož součástí je i Rock for People. Česko díky této iniciativě v létě 2012 na evropských festivalech reprezentovali Tata Bojs nebo právě Pipes and Pints.

Ian Smith, britský hudebník a majitel agentury Frusion, pracující mimo jiné s kapelami ze střední a východní Evropy, na adresu Pipes and Pints říká: „Sleduji středoevropskou scénu několik posledních let velmi pozorně. Pipes and Pints mají jako málokdo jiný šanci prosadit se ve Spojeném království, ale i v jiných evropských zemích. Fascinující je už to, jak se do povědomí komunity daného žánru dostali svou mravenčí prací, respektem k publiku a skromností. Nedivil bych se, kdyby se letošní léto Pipes and Pints stali černými koni středních i velkých nejen žánrových festivalů.“