RfP

Kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami slíbili pořadatelé festivalu Rock for People pro jeho nadcházející 19. ročník. Ten se uskuteční od 2. do 5. července ve Festivalparku v Hradci Králové. První část tohoto závazku bezezbytku potvrzuje kvartet prvních potvrzených kapel. Jde o jména tuzemskému publiku velmi dobře známá, kapely, které patří k největším tahákům letošní festivalové sezony. „Co hudební skupina, to jiný žánr, jiný příběh. Výběr dokládá naši snahu o dramaturgickou pestrost se společným jmenovatelem – kvalita, energie a rovněž překvapení v podobě nových nahrávek,“ říká na adresu prvního čtyřlístku Michal Thomes, ředitel Rock for People.

Slova o nové desce bezezbytku naplňují kalifornští QUEENS OF THE STONE AGE – souručenství špičkových muzikantů kolem Joshe Hommea panující v království tvrdých riffů, psychedelie i temné poezie. Studiová novinka je naplánována na letošek a média svorně hovoří o jednom z deseti nejočekávanějších alb vůbec. Jak by ne – QOTSA ke své produkci rozpínající se od heavy metalu a hard rocku, přes alternativu či art rocku nechali přičichnout věhlasné hosty: Dave Grohla z Foo Fighters, který usedl za bicí, démonického Trenta Reznora z Nine Inch Nails nebo frontmana kapely Scissor Sisters Jakea Shearse.

Netrpělivé čekání na první výlisek (i první riffy na Rock for People) je způsobeno i lavinovitě šířící se pověstí jednoho z nejlepších živých vystoupení, s nímž se lze v současnosti setkat. Mimochodem, Rock for People byl vedle věhlasných festivalů jako Lollapalooza, Download, Southside, Werchter nebo Opener vybrán managementem Queens of the Stone Age jako nejlepší pro propagaci nové desky.

Euforie, tanec a doslovné zelektrizování čeká i na ty z návštěvníků, kteří si nenechají ujít set THE PAROV STELAR BAND. Tuzemskému publiku netřeba projekt DJ Marcuse Füredera aka Parova Stelara, který v 21. století zelektrizoval swing, představovat: každý koncert, i ten poslední ve velkém sále Lucerny, je beznadějně vyprodaný. Přičemž právě Parov Stelar jsou v popření zájmu o hudbu swingové éry. Do Hradce Králové přijede v rozšířené sestavě se svými největšími hity a show oslovující tanečníky bez ohledu na věk i žánrové priority.

Američtí PAPA ROACH mají zaručený úspěch u té části návštěvníků Rock for People, jež inklinuje k tvrdším žánrům – nu metalu, crossoveru, post-grunge nebo hard rocku. I po dvaceti letech na scéně má tato kalifornská legenda v čele s frontmanem Jacoby Shaddixem energie na rozdávání. To dokládá nejen na posledním albu The Connection, ale také na desítkách vyprodaných vystoupení. Do Hradce Králové přiveze vedle nových tracků samozřejmě to nejlepší ze své dosavadní bohaté produkce.

O britské formaci KLAXONS zlí jazykové tvrdí, že masovou přízeň si získala jen proto, že založila vlastní žánr – new rave. Živelné koncerty, úspěchy na největších festivalech, množství respektovaných cen a ostatně i úspěch nahrávek Myths of the Near Future a Surfing the Void dokládají, že to s tím self-marketingem nebude tak žhavé. Klaxons jsou velkou hvězdou i mezi indie rockery nebo fanoušky elektronické scény. Jejich akcie rostou každým dnem také proto, že kapela by letos měla vyslat mezi své početné příznivce novou desku…

Veškeré další informace jsou k dispozici na www.rockforpeople.cz, na www.facebook.com/rockforpeople či na Google+ stránce festivalu google.com/+RockForPeople.

QUEENS OF THE STONE AGE
Queens Of The Stone Age vznikli v Kalifornii v roce 1997 po rozpuštění poměrně významné stoner rockové skupiny Kyuss. Ústřední postavou a jediným stálým členem je zpěvák a kytarista Josh Homme, s nímž postupně spolupracovala řada pozoruhodných muzikantů, ačkoliv na prvním eponymním albu pracoval hlavně sám s pomocí producenta Chrisse Gosse.
Záhy se však na turné objevili basista Nick Oliveri či výtečný zpěvák Mark Lanegan, častí a pravidelní spolupracovníci v týmu Joshe Hommea. Na albu Rated R z roku 2000, kde najdeme i hostujícího Roba Halforda z Judas Priest, se objevila i kontroverzní píseň „Feel Good Hit of the Summer“, kterou řetězec Wal Mart odmítl prodávat pro údajnou propagaci drog v textu.
Následující 4 roky post zpěváka zastával charismatický Mark Lanegan a poprvé se v sestavě objevil bubeník Dave Grohl, frontman Foo Fighters a bývalý člen legendární Nirvany, který aktivně ovlivnil třetí, úspěšné album Songs for the Deaf.
Následovala alba Lullabies To Paralyze (2005) mj. s hostujícím Billy Gibbonsem ze ZZ Top. Ten se objevil i na následujícím albu Era Vulgaris, které vyšlo v roce 2007 a na kterém se podíleli také Trent Reznor z Nine Inch Nails, starý známý Mark Lanegan či Julian Casablancas z The Strokes.
V současné době je Josh Homme a spol. opět ve studiu a fanoušci hltají zprávy o návratu Dave Grohla za bicí, o opětovném hostování Trenta Reznora, frontmana kapely Scissor Sisters Jakea Shearse či bývalého dlouholetého basisty Nicka Oliveriho. Stabilními členy v současnosti vedle Joshe Hommea jsou kytarista Troy Van Leeuwen, basista Michael Shuman a klávesista a kytarista Dean Fertita.
Queens Of The Stone Age je kapela „tekuté“ formy i obsahu, neulpívající v jedné žánrové škatulce. Přesto nabízí nezaměnitelný sound, míchající všechny možné vlivy od heavy metalu a hard rocku, přes psychedelii až k alternativě či art rocku. A, co je pro fans Rock for People velmi důležité, je jedním z nejzajímavějších a nejinspirativnějších hudebních projektů na obou stranách Atlantického oceánu, kdy svědci koncertů vypráví nadšeně o jednom z největších životních zážitků…

THE PAROV STELAR BAND
Nevídané oživení zájmu o hudbu swingové éry v poslední době nemá při vší úctě k tradici na svědomí žádný z více či méně slavných jazzových bigbandů, nýbrž rodák z rakouského Linze, producent a DJ Marcus Füreder, stále početnější komunitě swingerů známý spíše pod uměleckým jménem Parov Stelar.
Na scéně se objevil jako běžný DJ v druhé půli 90. let coby DJ Plasma a první tracky tehdy vydal na značce Bushido Recordings. Zásadní zlom nastal v roce 2004, kdy již jako Parov Stelar založil vlastní značku Etage Noir Recordings. Originální kombinace nostalgické retro atmosféry letitých nahrávek převážně ze 30. let minulého století se současnými elektronickými beaty způsobila zemětřesení na scéně elektronické hudby. První EP Kiss Kiss a album Rough Cuts získaly okamžitě obrovský ohlas mezi širokým obecenstvem i kolegy v producentské a DJské branži.
Parov Stelar se tak stal uznaným otcem zakladatelem nového celosvětového fenoménu jménem electro-swing. Jeho tracky se objevují na více než 700 kompilacích, najdeme je v četných reklamách a znělkách televizních pořadů i ve filmech.
Od roku 2005 vystupuje coby The Parov Stelar Band spolu s čtyř až šestičlennou formací v čele se zpěvačkou Cleo Panther, což vnáší do jeho tvorby další rozměr živosti a improvizace. Parov Stelar od DJského postu řídí stoprocentně swingující show, která je vyhledávána dnes již davy fanoušků po celé Evropě i v zámoří. Českou republiku nevyjímaje, důkazem čehož je mimo jiné i titulní foto na facebookovém profilu kapely z vyprodaného koncertu v Lucerně.

PAPA ROACH
Když se roku 1993 během jednoho fotbalového zápasu na školním hřišti v kalifornském Vacaville dal zpěvák Jacoby Shaddix do řeči o muzice s bubeníkem Dave Brucknerem, asi netušili, že kapela, kterou založí kvůli účasti ve školní soutěži, bude mít za dvacet let na kontě 8 alb a 18 milionů prodaných nosičů. A také desítky turné a stovky odehraných koncertů na nejprestižnějších pódiích v USA i ve světě, stejně jako statisíce fanoušků od Kanady až po Japonsko.
První úspěšná alba Papa Roach Infest a Lovehatetragedy jsou řazena k nu metalu a post-grunge, další vývoj zaznamenává inklinace k hard a alternativnímu rocku, jiní novináři mluví o alternative metalu, ba dokonce o vlivu glam metalu let osmdesátých. Asi nejvýstižněji vystihl situaci na okraj předposlední desky Metamorphosis frontman Jacoby Shaddix: „Jsme kapela, která se snaží jít po linii vedoucí mezi metalem, hardcorem, punkem a pop music. A děláme, co je v našich silách, aby to bylo všechno v pohodě…“
Ohlasy na nadupané koncerty, sehranou kapelu a charismatického leadra komunikujícího výtečně s publikem mu dávají za pravdu i nyní, kdy kapela křižuje světem s novým albem pojmenovaným výstižně The Connection. O tom, že spojení mezi kapelou a fanoušky funguje skvěle, se bude moci po dvouleté přestávce přesvědčit i početná zdejší komunita fans.

KLAXONS
Kapela vznikla v roce 2005 v Londýně a již v dalším roce si její energická muzika chytře kombinující kytarový sound s elektronikou získala přízeň posluchačů, zejména na festivalech v Readingu a Leedsu. NME sice jejich styl pojmenoval jako “acid-rave sci-fi punk-funk”, ale záhy se pod dojmem fandů kapely mávajících svítícími tyčkami ujal název New Rave.
Pojmenování stylu vysvětluje basista a zpěvák Jamie Reynolds jako “něco co začalo jako interní vtípek, ale stalo se záhy menšinovou subkulturou.” Jeho slova potvrzuje fenomenální úspěch jejich prvního alba Myths of the Near Future z roku 2007, které obdrželo prestižní britskou Mercury Prize. Kapela v následujících dvou letech získala spoustu nominací na další ceny, z nichž proměnila například v NME Awards cenu pro nejlepšího nováčka na scéně či Vodafone Live Music Award za nejlepší živý koncert roku 2007.
Žeň úspěchů pokračovala i v roce 2008 v Británii a také v USA, kde se podle tamních cen NME stává nejlepší zahraniční kapelou, stejně byly ceněny i jejich koncerty a píseň Golden Skans jakožto nejlepší zahraniční skladba roku. Úspěšného přijetí dosáhlo i druhé album skupiny Surfing the Void z roku 2010, na kterém Klaxons spolupracovali s producentem Rossem Robinsonem. Desítky úspěšných koncertů potvrzují výlučnou pozici kapely na scéně. V současnosti se hovoří o tom, že by kapela záhy měla vydat další album.
„Přišlo nám jako dobrý vtip vynalézt vlastní styl a stát se jeho lídry. A přesně to se i stalo,“ říkává s nadhledem Simon Taylor, kytarista Klaxons. Kapela tak potvrzuje dodnes platnou teorii jednoho z nejvlivnějších producentů historie, „vynálezce“ punku a skupiny Sex Pistols Malcolma McLarena – “když chceš uspět v pop music, založ vlastní scénu”.