RfP

Tvrdou žánrovou linku festivalu Rock for People zvýraznila letos dramaturgie hodně silným fixem. Po euforicky přijatých kapelách Billy Talent, A Day To Remember nebo Papa Roach se smečka „brousků“ rozrůstá o další zvučná jména. Tím, které má potenciál rozechvět nejvíce srdcí, jsou THE DEVIL WEARS PRADA. Snad i proto, že tato americká metalcoreová formace si vystoupením na Rock for People odbude svou tuzemskou premiéru. Díky tomuto kvintetu se tuzemští fans podívají na úplný vrcholek technicky laděného metalu, který opanoval hudební svět mimo jiné díky zapojení cudné elektroniky do robustní architektury skladeb.

To kalifornští THE GHOST INSIDE už mají ve svých deníčcích jistě bezpočet fotek Karlova mostu a sličných tuzemských vyznavaček hardcore. Ostatně, vynikající dojem zanechali už i na sychravém Rock for People v roce 2011, když se osvědčili jako zkušení a neúnavní kotelníci. Ryčnou šťastnou trojku doplňují delegáti jiné hardcore scény, tentokrát z jižní Anglie – HEART IN HAND. Pětičlenná banda nabízí hutný sound, nabitý emocemi, metající blesky i smáčející publikum niternými projevy – podobně, jako počasí na ostrovech při Severním moři… Mimochodem, parta kolem zpěváka Charlieho Holmese nabídne jiný (hudební) pohled na současnou vyhraněnou ostrovní scénu než již potvrzení Hacktivist, čerpající inspiraci z temného undergroundu elektroniky. A pozor: i v tomto případě půjde po dvou odložených koncertech na pražské 007 o tuzemskou premiéru!

Rock for People na nadcházejícím 19. ročníku nabídne kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Potvrzeny jsou kapely Thirty Seconds To Mars (US), Queens of the Stone Age (US), The Parov Stelar Band (AT), Foals (UK), Billy Talent (CA), Gogol Bordello (US), Klaxons (UK), Modestep (UK), Papa Roach (US) či A Day To Remember (US).

Aktuálně jsou v prodeji vstupenky za 1 550 Kč, respektive po registraci za 1 450 korun.
Více informací na www.rockforpeople.cz a google.com/+RockForPeople.

THE DEVIL WEARS PRADA
V létě dorazí poprvé do zdejších luhů a hájů naprostá špička technického metalu, nikoli zanedbatelné odnože americké hudební scény. Je výsadou, že melodický metalcore The Devil Wears Prada rozechvěje i základovými kolíky stagí na Rock for People!
Kapela, jejíž členové jsou aktivními křesťany, vznikla v americkém Daytonu ve státě Ohio v roce 2005, kde ji založili zpěvák Mike Hranica, kytarista Chris Rubey a bubeník Daniel Williams. Druhý kytarista a zpěvák Jeremy DePoyster a baskytarista Andy Trick se přidali záhy. Až do roku 2012 v kapele hrál i klávesista James Baney. Mají za sebou úspěšnou kariéru se statisíci fanoušků a čtyřmi řadovými alby, jedním DVD, jedním EP a sedmi videoklipy.
Klíčovou postavou je zpěvák a frontman Mike Hranica, jehož exaltovaný projev (sám svoji pozici v bandu vtipně označuje výrazem “unclean vocals”) by se klidně mohl uplatnit v některé deathmetalové skupině, působící na opačném pólu ideového spektra. Muzika se pod nekompromisním diktátem přesně rachotící rytmiky žene vpřed, protipólem drsného Hranicova zpěvu je jasný a čistý hlas doprovodného kytaristy Jeremyho DePoystera (uváděn s podobnou špetkou humoru jako u Hranici coby “clean vocals”).
Již první album Dear Love: A Beautiful Discord usadilo v roce 2006 kapelu v čele žánrové metalové scény, její hranice však brzy překračují. O necelý rok později již Plagues dosahují v žebříčku 200 Top časopisu Billboard na 57. pozici a další album The Devil Wears Prada s názvem With Roots Above and Branches Below se již v Billoboard 200 dostává na jedenáctou příčku.
Stále oblíbenější kapela úspěch potvrzuje i EP Zombie a dalším albem v roce 2011 pod názvem Dead Throne, které se dostalo v Billoboardu na 10. pozici, ovládlo žebříčky Christian a Independent a na třetím místě se objevilo v tabulkách Rock a Hard Rock. V současné době kapela točí nové album.
Název kapely The Devil Wears Prada (Ďábel nosí hadry od Prady) si hudebníci vybrali podle povídky, o které podle názvu předpokládali, že nese antimaterialistický morální apel. Později zjistili, že tomu tak vůbec není. Ale u názvu své kapely zůstali a rozhodli se mu dát nový význam. Mike Hranica k tomu říká: “… my věříme, že pravým významem je fakt, že majetek vůbec nic neznamená a jednoho dne si to všichni uvědomí. Až budete stát před Bohem, jemu bude úplně jedno, jestli máte vohoz od Prady, boty od Gucciho nebo cokoli jiného.”
Pokud vás tohle poselství bez ohledu na konfesi oslovuje podobně jako řady fanoušků kapely i dramaturgy festivalu, letošní RfP vás nezklame.

THE GHOST INSIDE
Energičtí reprezentanti melodického hardcore nejsou neznámou veličinou ani pro návštěvníky Rock for People a dokonce ani pro pražskou klubovou scénu: jejich elektrizující vystoupení mohli fanoušci vidět předloni v Hradci a letos jako headlinery vydařeného koncertu v klubu Futurum. Renomé kapely, jejímž cílem je nezůstat spoutaní metalovými a hardcoreovými klišé, stojí na skvělém živém hraní, tvrdě odpracovaném a vycizelovaném na stovkách koncertů po celém světě.
Svůj podíl na tom zřejmě má i to, že zpěvák Jonathan Vigil je zastáncem životního stylu straight edge, odmítajícího jakékoli drogy, alkohol, tabák, ale i promiskuitní sex. Takže síly má na rozdávání.
The Ghost Inside vznikli v roce 2007 a snaží se od začátku odlišit od standardů HC a metalové scény důrazem na melodickou složku písniček a energickou pódiovou prezentaci. Vydali tři studiová alba, z nichž si logicky nejvýš cení posledního Get What You Give. “Tohle album je nejlepší hudebně, textařsky i pěvecky,” říká k tomu frontman kapely Jonathan Vigil a dodává: „Poté co jsme strávili dva roky na cestách s naším předchozím albem Returners, podařilo se nám konečně vytvořit nezaměnitelný zvuk naší kapely. Všichni jsme se posunuli až na hranice svých možností a vytvořili tak něco, na co můžeme být hrdí a prokázat to svým životem. Vždycky totiž platí Get What You Give – vrátí se ti jen to, co vložíš.”
Platnost toho úsloví a to, jak si s ním The Ghost Inside poradili, si budou moci fanoušci kapely i další návštěvníci RfP ověřit a zjistit v praxi. A vše nasvědčuje tomu, že bude opět na co koukat a co poslouchat.

HEART IN HAND
Tahle partička z jihoanglického Bermouthu přiveze na Rock for People srdce na dlani pěkně prošpikované hardcoreovým rachotem a opepřené originálním projevem frontmana Charlieho Holmese. Na nejnovějším černobílém klipu k titulní písni nového alba Almost There spíše než svého legendárního jmenovce detektiva připomíná zpěvák naštvaného a potetovaného Bohouše z Bratrstva kočičí pracky – hrdinu z legendárního klasického českého komiksu – který se ale svými kolegy na místo zbytečných půtek s Rychlými šípy pustil do po čertech nadupaného hardcore.
Heart In Hand vznikli na jihu Anglie v roce 2008 a poctivě si odmakali první roky po klubech celého UK. Stylově bývají označování ponejvíce jako melodic HC.
Posluchače zaujalo již jejich první demo Loyalty i následné eponymní EP. Zlom nastal v roce 2010, kdy kapela začala spolupracovat s agenturou SGR, která práci kapely posunula na podstatně vyšší level. Debutové album Only Memories produkoval v roce Andy Hayball, známý ze spolupráce se Slipknot nebo Bring Me The Horizon. Od té doby se kapela dostala do povědomí i v USA a Evropě, kde již pravidelně úspěšně koncertuje. Nové album Almost There vyšlo před několika dny a první rychlé reakce dávají tušit, že dynamický vzestup Heart In Hand zdaleka nekončí.
V úvodu krátkého profilu jsme si dovolili žertovat trochu v “old school” stylu, realita je však opačná: kapela – vedle naprosto současného zvuku – pracuje velmi aktivně se současnými sociálními sítěmi. Jako zajímavost uveďme, že již nemá ani klasickou webovou stránku. Takže Heart In Hand se srdcem na dlani přinesou na RfP tu nejžhavější hardcoreovou energii dneška. Nevíme, jestli budou bouřit Stínadla, ale Festivalpark v Hradci zcela určitě.