Tomáš Klus – rozhovor na Rock for People

Na festivalu Rock for People byl poslední den věnován české a slovenské hudební scéně.
Bylo už dopředu jasné že Tomáš Klus nemůže chybět. Ještě ten den ráno jsme si objednali u Tomáše rozhovor a v 19:30 jsme byli nastoupeni plní zvláštních dojmů jaké to bude. Byli jsme pozváni k němu do šatny na rozhovor. Přivítal nás člověk který by svojí energii mohl rozdávat s úsměvem od ucha k uchu a odpověděl nám na pár otázek.

Změnilo vás narození dcery Josefíny jako člověka?

„Tak určitě, ale ne moc. Já si myslím, že tyhle ty věci přicházejí v momentě kdy už je na ně člověk tak nějak připravený takže k nějakým velkým změnám v tomto smyslu že bych se stal zcela novým člověkem to ne. Spíš se ve mně otevírají ty věci, na které jsem už jako zapomněl vlivem okolí, vlivem systému ve kterém člověk jako je nucen růst a to se tak nějak jako prolamuje, vzdaluji se vlastně běžnému životu a začínám být tím dítětem, což si myslím, že je správná cesta aspoň pro mě teda.
Ať si dělá kdo chce co chce.“

Jaké je to být otcem?

„Skvělé! Doporučuji dítě do každé rodiny! (smích)“

Jak to vypadá s další deskou? Bude nějak ovlivněna narozením dcery?

„No nemyslím si, že jenom konkrétně jí a vůbec dětmi jako takovými. Ne že by tam byly dětské písně a písně pro děti ale je tam poměrně dost písní na to, že to třeba to bude hodinová deska, kdo ví.
Je tam poměrně dost písní které opěvují pohled na svět očima dítěte.“

O čem budou nové skladby?

„O tom že když se člověk zkusí aspoň jednou třeba za den podívat na ten život okolo sebe očima dítěte tak najde spoustu krásných věcí, které přehlíží a které vzdalují člověka a jeho vlastně v podstatě toho že nejdůležitější je být nikoli dokazovat svojí existenci. Lidi se neustále ženou za tím úspěchem a za penězi protože ty jsou v našich jako měřítkách velice důležitým kritériem pro štěstí člověka.
Jenomže ono je to vlastně tak že peníze jsou jen doplňkovým sortimentem toho štěstí. Je to vlastně naopak než že když budete mít peníze tak jste šťastní ale ono když jste šťastní tak ty peníze zkrátka jako máte, protože tak je ten vesmír zařízený.“

Připravujete se svojí skupinou turné „Konečně venku“, na co se mohou vaši posluchači těšit?

„My už ho jedem, už máme za sebou 3 koncerty. Bylo to skvělé, protože nám vyšlo počasí díky bohu.
Je fajn, je na nás hodný a navíc lidi přicházejí se skvělou náladou. Když lidi přijdou s dobrou náladou tak my nemusíme nic dělat a je to dobrý koncert.“

Co byste vzkázal nejenom našim čtenářům ale lidem všeobecně?

„Ať jsou šťastní, ať jsou s velkým J, protože to je nejvíc.
Být, pouze být to je všechno, proto jsme tady, abychom byli… Milujte lásku!“

Pozn. Za spolupráci při rozhovoru děkuji Zuzaně Mrázové.

 

Miloš Kos

JZ7_5633

Foto: NetReporters.org

Leave a Reply