Ještě teď na mě dýchá skvělá sobotní atmosféra, jež proplouvala temnými uličkami Londýna. Je to jako kuchařská delikatesa. Vezmeme dvě suroviny: Londýn a skupina Lucie.
Londýn – město plné černých taxíků, červených autobusů a modních výkřiků. Město které může nabídnout jakýkoliv hudební styl v plném rozsahu. Pro mě je to hudební encyklopedie, muzikální stroj času.

Lucie – vše vzniklo už v roce 1985, kdy prvotní členové kapely začli skládat první písně. Od té doby uteklo mnoho let a z Lucie se stala jedna z nejlepších rockových českých skupin, která má nespočetně fanoušků a dokáže pokaždé oslnit, okouzlit a uvrhnout na Vás pocit radosti a štěstí.

A právě den 10.5.2014 byl pro mě dnem neomezených možností. Celý koncert se odehrál v O2 Shepherd’s Bush Empire Londýn. Tento areál je pro koncerty jako stvořený, protože obsahuje velký kapacitní prostor, prostorné podium, skvělé osvětlení a mnoho barů. Celý sál je tříposchodový. Celá organizace byla celkem v pořádku. Když jsem dorazlia do Stage part, organizátoři mě dovedli přímo k podiu, kde umožnili prostor fotografům.

Za mnou jsem cítila netrpělivost návštěvníků, která byla jako mexická vlna. Lucie měla menší zpoždění se zahájením koncertu, ale jakmile začali hrát první píseň Šrouby do hlavy na milisekundu se čas zastavil a každý už jen vnímal senzační hudební výkon. Z mého pohledu si to skupina náramě užívala i se svými fanoušky. Převážná většina českých, slovenských a dalších příznivců se sjela na Shepherd’s Bush, aby mohli být součástí hudební exploze.

Při písničce Laura jsem se cítila jako doma v České republice. Cítila jsem se jako bych byla obklopená svými přáteli, které jsem dlouho neviděla. Cítila jsem naprosto úžasně, smutně i vesele. V jejich podání naživo jsem byla citově zasažena. Krásný zážitek. V davu lidí se každý jen pohupoval a upadal do hudebního tranzu, kde Vás všechny problémy opouští.

Všichni si to náramně užívali. Zahráli i píseň Medívek, která nepatří k mým oblíbeným. Ale v ten moment jsem si ji náramně užívala. Když jsem se rozhlédla kolem sebe, bylo vidět i několik „medvídků“ spících na zemi a tančících v davu. Lucie své fanoušky nezklamala a po zahrání poslední písně se opět vrátili na podium a dali šťavnatý přídavek.

Být toho součástí je něco jako povinnost pro každého. Každý musí zažít ten pocit, kdy se cítíte jako v ráji na zemi. A skupina Lucie mě tam zavedla . Neuvěřitelný zážitek v exceletním podání Lucie, která rozzářil srdce každého návštěvníka. Skupina Lucie dobila Londýn srdcem. Má i to mé.

text: Tereza Berkyova
foto: Gabriel Lovas