Jako každý rok jsem ochutnal pivo z pivovaru Staropramen, partnera festivalu.
A hned potom jsem se vrhnul do festivalového dění. Nebudu opět vypisovat line up ale zaměřím se na vystoupení, která na mě udělala nějaký dojem.
Jako například skupina Lola běží… Marně jsem hledal zpěváka Jakuba Michala. Namísto něj zaujal místo na podiu kytarista Vít Kopecký.
Tím pádem byla na podiu zvukově jiná ale stále výborná Lola. Další zajímavé vystoupení předvedli Věc Macropulos a stejně jako Paneři strýčka Homeboye na střeše Red Bull Tour Busu dovedli své posluchače rychle dostat do varu. Stropramen stage otevřeli Pipes and Pints svou strhující muzikou založenou na kombinaci klasických rockových nástrojů a dud. A to hlavní ten večer mělo přijít. Pro mě to bylo vystoupení švédské čtveřice Deathstars. Jejich kombinace industrialu a gothic rocku byla fantastická. A po nich předvedli svůj metalcore britští Askin Alexandria. To, že RfP není jenom o hudbě, se člověk přesvědčí na každém kroku po festivalovém areálu. Všude kolem je spousta nehudebních aktivit. Mě osobně nejvíce uchvátilo vystoupení free style na „U“ rampě.
Den druhý
Mardi-Pítrs jsou prý předkapela Vypsané fixy. Zajímavé bylo, že tam kde tato sestava skončila, tam Vypsaná fixa začala. Obě vystoupení byla prostě výborná. Stejně tak výborná byla skupina Zakázaný ovoce. Kromě písničky Alkoholka. Ten dívčí hlas v ní skutečně hodně chybí. Svůj program v pátek také zahájila hlavní Rock for People stage. O její zahájení se postarali američtí rockoví Red fang. Žádné kudrlinky prostě úderný rock. Pote je vystřídala rapcorova sestava říkající si Hollywod undead. Po jejich vystoupení plné masek se už na Staropramen stage připravovala Britská skupina We Are Harlot aby následně zaplnila areál festivalu klasickým hard rockem. Na RfP stage začal hlavni večerní program-skupina Limp bizkit přiletěla z USA zahrát své nu-metalove vystoupeni. Ta dokázala úplně zaplnit a hlavně rozhýbat cely kotel okolo stage. A ve stejném duchu pak program pokračoval snem mnohých fanoušku nejen alternativního rocku. Parta hudebníku okolo Mika Pattona, skupina Faith No More která přivezla písničky z nové desky. Desky, kterou vydali po osmnácti letech.

Bouře ve Švédsku zhatila vystoupení Dead by April.
Hlavni sobotní hudební blok otevřela skupina Sto zvířat, která letos oslavila už pětadvacáté narozeniny. Velké zklamání zažili fanoušci švédských Dead by April. Silná bouře nad jejich zemí vyřadila z provozu letecké linky a kapela tak neměla šanci na RfP svůj set zahrát.
Na hlavní stage ji zastoupila skupina Shoshin, která tak na festivalu zahrála dvoják, protože svůj druhy set zahrála později na ZOOT stage. Mezitím na Staropramen stage zazpíval David Koller písně jak z éry Lucie, tak ze svého nového CD.
Yellowcard svým vystoupením napněném energií slušně zaplnila „kotel“ před RfP stage. Stejně tak tomu bylo i při vystoupení dalšího interpreta. Jullian Casablancas si přivezl z USA jako doprovodnou kapelu The Voidz a naplnil festival park pořádnou dávkou rocku.
A to už se vše připravovalo na vyvrcholení večerního programu.
Tím bylo vystoupeni Britských Bastille kteří oslovili hlavně mladší část publika.
Celkově byl festival výbornou akcí, kde program tvořily jak hvězdy první kategorie tak zde byl prostor i pro zajímavé talenty. Organizace festivalu byla na jedničku. A počasí na jedničku s hvězdičkou.

Richard Karban