Světlá nad Sázavou opět hostila Sázavafest

Ve dnech 4. – 6. 8. 2016 se ve Světlé nad Sázavou konal 16. ročník hudebního festivalu Sázavafest. Tato hudební akce proběhla v krásných prostorách lesoparku místního zámku. Jednalo se o akci napříč hudebními žánry. Zpěvačky, zpěváci a kapely bavily diváky na třech pódiích. Ve čtvrtek to byla Evropa 2 stage a Muzikus unplugged stage, v pátek a v sobotu přibyla Xanadu stage. Souběžně po dobu festivalu probíhal program na White house stage na které se představil mj. DJ Leoš Mareš.

První den patřil interpretům jako např. XIII. Století, Vlasta Horváth nebo Miro Šmajda. Velmi zajímavé bylo vystoupení uskupení Petr Bende & band a cimbálové muziky Grajcar. Obzvláště pro mladé návštěvníky bylo zajímavé vystoupení skupiny Slza v čele s Petrem Lexou. O závěr čtvrtečního programu se postaral oblíbený Keks a Hand grenade, jehož písně doprovázely pyrotechnické efekty. Kdo má rád poklidnější atmosféru, mohl navštívit Muzikus stage a tam si vychutnat bravurní kytarové umění Tomáše J Holého, vystoupení Jany Koubkové, Jiřího Schmitzera nebo legendárního Blue effectu.

V pátek se představili např. Všichni svatí, Divadlo Karlín, Michal Hrůza, MIG 21, Voxel a Xindl X. Pro příznivce tvrdší muziky zde vystoupila kapela Krucipüsk. Mladé posluchače potěšil Sebastian se svou skupinou. Příznivci hip-hopu si užili vystoupení Majka Spirita. Ze zahraničí přijeli němečtí M.I.N.E. a jeden z hlavních headlinerů festivalu Skye&Ross from Morcheeba z Velké Británie.

Na akustické stage se představily skupiny Donaha, Natural, Michal Šindelář, Štěpán Kojan a mnoho dalších.

Sobota patřila kapelám jako Jaksi taksi, Sto zvířat a Wohnout. Ze Slovenska přijeli No name, Kristina a Iné kafe. Vrcholem festivalu byla vystoupení Ewy Farné, Petra Koláře a skupin Chinaski a Monkey business. V Muzikus stanu si bylo možno kromě hudebních zážitků poslechnout i autorská čtení Lukáše Pavláska nebo Michala Viewegha anebo se pobavit při představení Na stojáka.

Po celou dobu festivalu byla v provozu Rec.stage jako volná scéna pro návštěvníky. Na ní se také představili výherci soutěže Čistý festival a populární Pekař.

V areálu festivalu bylo spoustu dalších atrakcí jako obří sud Jameson, Family zone, kterou ocenili zejména ti nejmenší anebo také stánek Eurojackpotu.

Celý festival měl výbornou atmosféru a obzvlášť bych chtěl vyzdvihnout skvělou organizaci, zejména hygienické vybavení areálu. Dvoje sprchy a mnoho míst s tekoucí vodou nenajdete na každém festivalu.

Nezbývá než se těšit na další ročník Sázavafestu.

Richard Karban