Tanja

Na festivalu Rockové Hranice dne 27.5.2017 vystoupila mimochodem také Tanja s doprovodnou kapelou, složenou, krom baskytaristy Radima Pařízka jr., z členů skupiny Citron. Dnes nechci nijak popisovat průběh koncertu, ale chtěl bych přiblížit Tanju, jako takovou, zmínit se o její kariéře od samotných počátků, až do dnešní doby.

U Tanji se hudební nadání projevilo již v dětství, a během jejích studií na gymnasiu už začala vystupovat s kapelou Feferon. V té době se také zúčastnila konkursu pro nové pěvecké talenty, který uspořádala Hana Zagorová v rámci svého TV pořadu „Dluhy Hany Zagorové” a umístila se v obrovské konkurenci na druhém místě.

Po maturitě Tanja odjela na turné po Evropě. Po návratu byla zahrnuta nabídkami na spolupráci Tanja přijala nabídku Radima Pařízka ke spolupráci se skupinou Citron.

Radim Pařízek zároveň začal budovat i její sólovou pěveckou kariéru. Pod jeho vedením se Tanja zúčastnila soutěže Intertalent, kterou vyhrála, zařadila se mezi profesionály a její kariéra začala velmi rychle stoupat.

Vydala tři alba „TANJA”, „PÁD DO NEBE” a „ĎÁBEL SE SVATOZÁŘÍ” a dvakrát se umístila 3. v anketě „Zlatý slavík”.Vztah s Radimem Pařízkem přerostl v soukromý a vzešla z něj dcera Nikola. Po narození dcery Tanja výrazně omezila svá vystoupení a věnovala se výhradně mateřským povinnostem. Ovšem v r. 1996 si založila novou kapelu, vydala novinkové EP, nazvané „Tanja” a začala opět koncertovat.

V r. 2009 se Tanja vrací ke svým rockovým kořenům, vystupuje se skupinou Aréna a zájem o ni vzrůstá. Snad i proto jí Radim Pařízek nabídl, aby se v r. 2013 zúčastnila turné skupiny Citron. Tanjy pozvání přijímá a výsledkem jsou vyprodané koncerty a obrovský úspěch celého turné.

Od té doby Tanja s Citronem pravidelně koncertuje, vystupuje i sólově ať už s kapelou Ahard nebo, jak tomu bylo u nás v Hranicích, s členy Citronu. Výsledkem je, že se znovu zařadila mezi stálice českého rocku, kam dle mě tato zpěvačka vždy patřila.

 

Ladislav Šikl (zdroj Bandzone)