Opravdovým testem prošel v pátek 13. května zrekonstruovaný hudební klub Česká 1 v Kutné Hoře. Své koncerty zde odehrály tři kapely, z nichž dvě jsou z Kutnohorska, a třetí z Prahy

Jako první vystoupila kapela Rebel z Čáslavi, která nedávno vypustila do světa video k písni Within demons. Zahrála kvalitní power-metal, a jejich vystoupení bylo tak dynamické, že jim někdy nestačilo ani podium. Proto bylo vidět některé hráče hrát své party dole v „kotli“ mezi svými skalními fanoušky. Nejčastěji tam bylo možné spatřit baskytaristu, který si to přímo užíval.
Druhý v pořadí se představil Torrax, který vystoupil na domácí půdě. Tato kutnohorská formace vystupuje na podiích od roku 2018. Při jejich vystoupeních je slyšet metal ve stylu osmdesátek. Kapela vydala dvě oficiální alba, a to Příběhy a V každým z nás.
Přehoupnout se do sobotního rána pomohla pořádající kapela Rissla. Už křiklavě zelené kravaty a nasazené klaunské nosy dávaly tušit, kterým směrem se bude program ubírat. Kromě symphonic hard rocku přinesla na podium i notnou dávku humoru. Pobavila publikum tak, že málokdo zaznamenal, že se obávaný pátek 13. přehoupl do sobotního rána.

Richard Karban