Čekání skončilo, Votvírák po covidové pauze odstartoval festivalovou sezónu

Dva dlouhé roky se museli hudební fanoušci kvůli vynucené přestávce obejít bez největšího českého festivalu Votvírák. Ten tradičně oficiálně otevírá sezónu festivalových akcí.
Už ve čtvrtek 9. června se začali sjíždět nedočkaví návštěvníci na bývalé vojenské letiště Boží dar v Milovicích. A v pátek to vypuklo.
Program zahájila kapela Ticket, která vyhrála v soutěži Óčko talent. Po nich na podiu vystoupily kapely Walkmanz a Iné Kafe. Publikum fantasticky rozezpíval Voxel. Lidé pomohli i skupině Mirai, obzvlášť při písničce Když nemůžeš, přidej zpíval snad celý „kotel“. K tradičním vystupujícím na Votvíráku patří úvalská kapela Divokej Bill. I ten se mohl spolehnout na hlasovou podporu několika tisíc zpěváků. Hudební program ukončili slovenští No Name a o úplnou páteční tečku se postaral metalový Arakain, který zde oslavil 40. narozeniny a zahrál i staré skladby z pořadí druhého alba Schizofrenie z roku 1991. To vychází letos v reedici.
A co přinesla sobota? Program začínal již v 10:00 vystoupením kapel Halo of the sun a HakelBand. Následující vystoupení folk-punkového písničkáře, který si říká Láska připravilo publikum na největší legendu Votvíráku, kterou je Jaroslav Uhlíř. Jestli v pátek znělo nad letištěm několik tisíc hlasů, tak při písničce Dělání zpíval snad opravdu každý.
Na podiu se pak postupně vystřídal Xindl X, O5&Radeček, a slovenská hudební legenda Vašo Pateidl se svou skupinou.
Potom už dostal program rychlý spád. Skupina Krystof, následující kutnohorské Rybičky 48 a stejně tak Skwor, patřily mezi hlavní lákadla festivalu. U posledních dvou jmenovaných se dostala hojné míře ke slovu i pyrotechnika.
Závěr festivalu patřil kapele Liberate ze Sokolova.
Pokud se někomu zda výčet účinkujících krátký, tak je to tím, že bylo pouze jedno hlavní pódium, které doplňovala hip hop stage. To co se původně zdálo jako nevýhoda, se pro mnohé stalo přínosem. Odpadly „dostihy“ mezi pódii, a přestávky mezi účinkujícími využili mnozí k občerstvení nebo navázání nových přátelství. Nebo si mohli v klidu popovídat.

Richard Karban

Leave a Reply