FOTO: Dny města v Bruntále

Také letos a to ve dnech 20-22.června proběhly tradiční městské slavnosti v Bruntále, jakožto oslava 801. výročí od založení tohoto města

Oslavy Dnů města patří k největším kulturním událostem roku. Během těchto tří dnů byla k vidění pestrá směs koncertů, sportovních akcí, výstav, představení v divadle a také společenských událostí. Dny města Bruntálu 2014 byly k vidění i na internetu, kde probíhal přímý přenos z náměstí.

V hudební části oslav dostaly více prostoru místní kapely, a to různých žánrů.

V pátek 20. června zahrála mladá kapela On the Way, kterou vystřídali ostřílení Way Out a příležitostně obnovená kapela zkušených bruntálských muzikantů Generace 75. Po letech se tak sešli hudebníci, kteří působili v Bruntále v dřívějších i pozdějších kapelách např. Seals, TK Rock&Blues, Modulor, Katarze a Rockfór. Páteční večer uzavřela po mezinárodním večerním běhu pop-punková kapela Minute to Escape.

Hlavní sobotní hudební část zahájila kapela Pískomil se vrací. Většina postaviček z Pískomila, ale i jeho hosté, se podíleli na repertoáru kapely Kašpárek v rohlíku. Poté nastoupili hudebníci kapely Medicimbal, kteří představují specifický výkvět moravské hudebnosti. Letos pořadatelé chtěli potěšit také fanoušky rapu, proto pozvali jednoho z nejoblíbenějších současných představitelů tohoto žánru – Paulieho Garanda, kterého při koncertu doprovázel Kenny Rough. Letos v březnu vydali novou desku Molo.

 

Rockový žánr zastoupily na oslavách dvě kapely. Především to byla rakouská kapela Sergeant Steel a kapela Black Tiger se pohybuje ve vodách melodického hard rocku a AOR („Adult Oriented Rock“). Rockovou formaci sobotního večera rozetla muzikálovým repertoárem Monika Absolonová. Živá sobotní vystoupení zakončila kapela The Backwards, která dokázala při celosvětové soutěži, že je nejlepší revivalová Beatles kapela. Přesvědčila o tom i bruntálské publikum na posledním sobotním koncertě před závěrečnou diskotékou na náměstí.

Letos byla největším tahákem na oslavy hlavní hvězda – kapela Mňága a Žďorp, kterou za bicími jistí bruntálský rodák Pavel Koudelka. Celé nedělní hudební odpoledne bylo neobvykle žánrově pestré – zahrála muzika Cvilíňa, Salonní dechový orchestr Ostrava, také místní dechová hudba s mažoretkami, bluegrassový Arrest a oblíbení rockeři The Pant. Nakonec zahrály Kroky Michala Davida.

Pavel Tomíček