Fotky z Valašského Špalíčku 2014

Od čtvrtka 19. června do soboty, nebo spíše časně ranních nedělních hodin se konal ve Valašském Meziříčí již dvaatřicátý ročník oblíbeného multižánrového festivalu Valašský Špalíček. Headlinery festivalu byli Radůza a Nazareth, páteční vystoupení Karla Plíhala před hlavním festivalovým programem navštívilo mnoho lidí a osobně se mi jeho písničky a básničky hodně líbily, dobré pobavení na začátek. Stejně jako v minulých letech, i letos jste měli možnost navštívit ve Valašském Meziříčí výstavu CZECH PRESS PHOTO.

Hlavní festivalový program začínal v pátek od páté hodiny vystoupením kapel Petr Skoumal trio, Jim Čert, Ivan Hlas trio, Ille, Fernando Saunders Band (USA), Nebe, Simeon Soul Charger (USA), LFNT (IZ), Houpací Koně, Kittchen a Doctor Victor. Scény se střídaly, kapely jste mohli vidět střídavě na prvním a druhém nádvoří Zámku Žerotínů i v sklepních prostorách M-klubu. Druhý festivalový den jsem si asi nejvíc užil vystoupení kapel Ille a Nebe na druhém nádvoří.

Druhý den patřil zahraničním kapelám a fanoušci to náležitě ocenili. Od páté hodiny začínala druhá část hlavního programu festivalu, která obsahovala kapely Laco Deczi & Celula New York + Chris DePino (CZ/USA), Korben Dallas (SK), Dežo Ursiny (SK) – křest CD, Nylon Jail,Radůza s kapelou, Nazareth (GB), Never Sol, Rebecca Collins & Unusual History of Ether (IE/DK), Alin Coen Band (DE), Zrní a Kyklos Galaktikos. Vystoupení kapel Zrní a Rebeky Collins byly pro mě určitě největší zážitek z festivalu, irská hudba je naživo poslechově výborná a Zrní jistě netřeba představovat. V sedm hodin vystoupila v sále KZ jedna z hlavních hvězd festivalu – Radůza a na druhém nádvoří zahráli o půl deváté Nazareth. V M-klubu jste od půl páté mohli shlédnout ‚němý film‘ s improvizací Erika Boboše Procházky a Marka Wolfa ze Slovenska a od půl sedmé improvizovali Mikoláš Chadima a Jiří Janďourek.

Letošní ročník byl, jako tomu je již tradičně na vysoké úrovni a plný zajímavých hudebních zážitků, výborně jsem si akci užil a těším se na další ročník!

Tomáš Babický